Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Приказни гайтани в Етнографски музей в Бургас



Изложба Приказни гайтани в Етнографски музей в Бургас
Ключови думи: Изложба, изложба Бургас, приказни гайтани, етнографски музей, етхографски музей Бургас, ПРИКАЗНИ ГАЙТАНИ, Бонка Кънчева
24 Август 2011, Сряда


Източник: Бесове.бг

Изложба ПРИКАЗНИ ГАЙТАНИ в Етнографския музей в Бургас. Авторката Бонка Кънчева използва специална техника за пресукване на конец, оформя фигури и ги зашива върху пана от панама. Колекцията от пана, изпълнени в традиционната техника с цветни гайтани, кукерски маски и други тъкани.

В двора на Етнографски Музей Бургас и на втория етаж са подредени общо 51 от произведенията приложничката.

На големи и малки пана от панама или тъкани от майка и престилки Бонка Кънчева изобразява цветове и форми. Използвайки техниката на пресукване на конец, обикновено вълнен, Бонка Кънчева оформя фигури и ги зашива върху паното. Допълнително ги украсява с мъниста, паети и камъни. Освен рози, клонки и птички Бонка реди и детайли от истинска кукерска маска. Кукер, представен по този начин, не сме виждали, категорична е Радостина Христова, уредник на музея. Екипът етнографи бил впечатлен от картините върху плат на Бонка Кънчева и веднага решили да я поканят да изложи творбите си в Бургас "Тя е самороден талант, без план и идея започва да работи върху паното и то е готово", коментира Христова.

Бонка Кънчева е от Ямбол и след пенсионирането си хобито й става професия. "Исках да запазя и разпространя шевицата, както я зная от детството си. Вече не носим такива дрехи, няма я шевицата, тя остана в миналото "-споделя авторката. Кънчева е член на фондация "Български майстор". Нейни изложби са показвани в етнографския комплекс "Етъра", Габрово, в Националния дворец на културата и на занаятчийски изложения в Унгария , Словакия и др. Паната й се намират в Япония, Турция, Русия и др. Поетът Валери Петров и президентът Георги Първанов също притежават везаните гайтани на Бонка. Изложбата ще остане в Бургас до 26 август.

(Снимки от Фейсбук)

Приказни гайтани в Етнографски музей в Бургас

Приказни гайтани в Етнографски музей в Бургас

 

Приказни гайтани в Етнографски музей в Бургас

Приказни гайтани в Етнографски музей в Бургас

Приказни гайтани в Етнографски музей в Бургас

Приказни гайтани в Етнографски музей в Бургас



Прочетено: 15600 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
тошко pepi Земя на хоризонта Южен парк Пони тоже кони лека вечер Кафе Карамел Приятели място и за влюбени Арина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development