Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Страсбург разисква годишния доклад на Европейския омбудсманСтрасбург разисква годишния доклад на Европейския омбудсман
Ключови думи: Веропейски съюз, Мария Неделчева, Европейски омбудсман, евродепутат
30 Октомври 2011, НеделяОтчетоха намаление на броя на жалбите в сравнение с 2009-та година. Функцията на Европейския омбудсман е от първостепенна важност за засилване доверието на гражданите в институциите.

На пленарно заседание на ЕП в Страсбург бе разискван годишен доклад на Европейския омбудсман. Докладчик по него за групата на ЕНП бе Мария Неделчева .

Българският евродепутат внесе редица изменения по документа. С внасянето на нов параграф тя посочва, че Хартата на основните права на ЕС се превърна в правно обвързващ документ, даващ допълнителна легитимност на решенията на Европейския омбудсман. С друга поправка Неделчева предлага Омбудсмана да поиска от посредник да информира ЕП за развитието на отношенията си с новата Европейска служба за външна дейност и Европейския съвет.

В проведения дебат по доклада М. Неделчева поздрави докладчика И. Йотова за изчерпателните текстове и подчерта, че функцията на Европейския омбудсман е от първостепенна важност за засилване на доверието на гражданите в европейските институции. „Никога не трябва губим от поглед принципа на добрата администрация. Никога не трябва да приемаме успехите за даденост  и да спираме да се борим да работим все по-добре за нашите граждани. Именно затова докладите относно годишната дейност на Европейския омбудсман са от толкова голямо значение за подобряването на работата на нашите институции в полза на европейските граждани”, заяви Неделчева.

Според нея преизбирането на  г-н Диамандyрос за Европейски омбудсман, отбелязването на 15-та годишнина на институцията , новата визия на годишния доклад на Омбудсмана и новата стратегия свидетелстват за много натрупан опит и за желание да се върви напред.

Неделчева отчете намаляването на броя на жалбите в сравнение с 2009г., но и запазването на тенденцията голяма част от жалбите да се отнасят до прозрачността и достъпа до информация. „Нека не забравяме значението на прозрачността. Правилото е прозрачност, а изключението – конфиденциалност”, изтъкна тя.

Лисабонският договор даде и важен инструмент в ръцете на Европейския омбудсман - Хартата на основните права на ЕС стана правно обвързваща в повечето страни-членки и правото на добра администрация придоби юридическа стойност. Ето защо българският евродепутат призова Омбудсмана да се възползва максимално от тази нoва солидна юридическа база, като подчерта особената важност на доброто сътрудничество с новата Европейска служба за външна дейност и с Европейския съвет.

В заключение М. Неделчева наблегна на важността Европейския омбудсман да продължи да подкрепя дейността на Европейската мрежа на омбудсманите, за да се продължи създаването на всеобхватна база данни. Така европейските граждани ще бъдат по-добре осведомени за разпределянето на отговорностите между Европейския омбудсман, националните омбудсмани и Комисията по петиции на Европейския парламент. „Всички ние защитаваме интересите на европейските граждани и носим отговорност за засилване на доверието в европейските институции”, завърши българският евродепутат.Прочетено: 2996 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Есен Есен в Париж от Бутик витраж5 съботно кафе отгоре е по-забавно и по-безопасно Черноморец Бургас улична картина Конкурс прическа Бургас 2009 В очакване на жертвата Учебници CALLAN метод
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development