Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Катаджиите- сериозни или корумпирани служители



04 Ноември 2011, Петък


Автор: Веселина КИРИЛОВА

Като гражданин на България аз лично съм се замисляла много пъти върху това. Кой е виновен, има ли въобще такива и кой е с по- малко вина- катаджиите, държавата или самите граждани.

Проблемът в България с катаджиите е огромен. Не един път сме ставали свидетели на подкупите, които се дават „под масата”. Самите ние сме го правили, или сме слушали затова от приятели, а също и не малко скрити камери сме гледали по телевизията по този въпрос. Мнения много, това е ясно, всеки гледа под различен ъгъл на случващото се. Някои хора го приемат за нормално и естествено, други го отричат напълно.
Като гражданин на България аз лично съм се замисляла много пъти върху това. Кой е виновен, има ли въобще такива и кой е с по- малко вина- катаджиите, държавата или самите граждани. Замислям се! Тези хора не получават добри заплати, така е, затова ли искат допълнително или просто на тях никога няма да са им достатъно. Но дали за пари си струва да пуснеш някой шофьор, който е пиян и който  след това може да убие някой. Незнам дали те изобщо се замислят затова. От друга страна на много българи  не им стигат парите, но поради тази причина те не застрашават нечий живот.Много често сме виждали как скъпите коли буквално хвърчат и минават през полицаите все едно са спрели, но те не си правят и труда да направят нещо и секунди по-късно спират някой човечец с лада.  И точно тези скъпарски автомобили оставят след себе си трупове. И ако приемем, че  полицаите са просто безотговорни, къде във веригата нагоре са началниците, шефовете и т.н.
Къде са контролните органи, които трябва да контролират всичко това. Излиза ли така,че те също са престъпници и не пряки убийци.Аз мисля,че да. Кой и с какво право ще дава заповед на хартия, да не се спират еди кои си коли, марки и номера- всичко до последната подробност записано, защото собствениците на тези автомобили били направили дарение.  Защо, когато се появи един съвестен гражданин, който да осведоми обществото за този списък малко по-късно беше уволнен, за всевъзможни измислени глупости и заяждания. За мен това е абсурдно. Направо невярващо чак, какво се случва в България, сякаш е пълна анархия. Да не говорим затова как се взимат книжките и как в по-малките градове дори от разстояние се знае чия кола е това и дали трябва да бъде спирана или не.
А за самите граждани какво да кажа. Заплатите не им стигат, нямат пари и си казват: „по-добре да дам 20 лева на катаджията, отколкото да платя после 50 например” и така един омагьосан кръг. А това, че до него пътника стои без колан или кара прекалено бързо и е опасен за другите участници в движението естествено, че  въобще не го вълнува. Но че по надолу може да отнесе някоя кола е вече без значение. Нали не е отнесъл голяма глоба и е  продължил пътя си спокойно. Като шофьор и гражданин аз мисля, че всичко е комплексно. И трите страни за мен имат вина за случващото се в нашата страна. И все пак мисля, че ако ние , обикновенните граждани сме малко по-отговорни и помислим върху нещата положението ще се промени, поне до някъква степен. Ако актовете са неправомерни-  има възражения, има и съд. И ако сме малко по- запознати със законите и с правата си всъщност ще разберем, че не е толкова лесно да се напише акт, и че не е толкова трудно той да се обжалва. Нужна е промяна у самите хора. Това е моето мнение. И сега ще кажа нещо, което се случи с мен и много ме озадачи.
Минавах до едно малко градче и видях бензиностанция. Трябваше да ползвам тоалетната, влязох и попитах: „Може ли да ползвам тоалетната ви?”
Момчето отсреща ми отвърна: „Вие ли сте с джипа?”
Аз отговорих:”Да!” А той ми каза: „еее тогава може да влезете”.



Прочетено: 128222 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
1039
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Първа пролет наближава, кокичета в двора Йордановден 2011, Бургас - от Тина Театър за драма. опера и балет, Бургас. ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ Пътна помощ - ADAC Конкур глазами зрителя kupi dari Странджа Храм св.св. Кирил и Методий Пристанището в Бургас небе Кукерландия 2011, Ямбол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development