Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ВАРИЦЕЛА



17 Януари 2012, Вторник



Варицелата е инфекциозно заболяване, което се характеризира с цикличност и сезонност. Обикновено се активира през 4-5 години и през есента и зимата.

Варицелата (лещенка) е остро протичащо заразно заболяване, което се причинява от вирус. Болестта е силно заразна, характеризира се със специфичен обрив и е едно от най-честите инфекциозни заболявания сред децата в развитите страни.
Причинява се от един вирус – Varicella zoster virus (варицела зостер вирус) който предизвиква 2 заболявания.При първоначално заразяване на организма с него се появява болестта Варицела. След това обаче, той се загнездва в невроните, и дори и след десетки години при спадане на имунитета на пациента причинява заболяването Херпес зостер изявено с  варицелоформен обрив но в определен участък на тялото. При това заболяване болният също може да бъде заразоносител поради наличието на инфекциозни причинители във течността съдържаща се в обривите.
Вирусът на варицелата се предава от болен на здрав човек най-често по въздушно-капков път (микроскопични капчици, носещи вируса, се отделят от носа и гърлото на болния от варицела) и по-рядко при тесен контакт с болен или с предмети, прясно замърсени със секрет от обривните единици на болния от варицела.
Възможен е и вертикален механизъм на предаване на болестта (заразяване на новороденото от болна майка).
Заболяването е силно заразно (до 80% от контактувалите с вируса развиват болестта).
Най-често боледуват деца в предучилищна възраст, по-рядко възрастни и кърмачета. Преболедувалите имат траен имунитет.
Интервалът от контакта с вируса до изявата на първите симптоми на заболяването се нарича инкубационен период. Инкубационният период на варицелата е от 11 до 23 дни, най-често около 14 дни.
Вирусът се отделя в носоглътъчния секрет и течността, изпълваща мехурчетата на обрива, което прави болния заразен и опасен за околните в периода от 5 дни (най-често ден-два) преди появата на първите обривни единици, до 5-9 дни след появата на същите. Обикновено когато обривът се покрие от характерните корички, болният престава да бъде заразен. Болни с болестно променена имунна система могат да бъдат заразни по-дълго или по-кратко време.
Заболяването започва с висока температура до 39°С, болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив който първоначално е представен от леко надигнати червени петна до 5-10 мм в диаметър, като за няколко часа след това се появяват и везикули (мехурчета) върху тези петна. Везикулите могат да бъдат разпостранени по цялото тяло (вкл. и в косата) като отначало са изпълнени със бистро съдържимо, но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички, а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата които изчезват след няколко месеца без образуване на никакви белези. Развитието на обрива продължава обикновено 3-4 дни през които продължават да се появяват нови обривни единици и след това настъпва обратно развитие със завяхване на обривите. Обикновено е налице силен сърбеж. Освен по кожата, обриви може да има по лигавицата на устната кухина (афти), гениталиите, ануса и гръкляна.
През 2011 год. в Бургаска област са регистрирани 469 случая, в сравнение със 474 от предходната година. В повечето случаи заболяването протича леко. Усложнения могат да се получат, както при кърмачета, така и при възрастни.
До сега не е разработена ефикасна ваксина срещу това заболяване. Поради лесното заразяване на децата важно е да се предприемат необходимите мерки да не се внася заразата в детските колективи. Необходим е ежедневен филтър в детските заведения за своевременно откриване на заболелите. Те се изолират и лекуват по домовете си до излекуването им. Неболедувалите контактни деца до 7 год. възраст се карантинират до 21 дни. При точно установена дата на контакта карантина се налага само от 11 до 21 ден. При установяване на болен в детско заведение контактните деца се поставят под медицинско наблюдение в продължение на 21 дни, като за същия период в групата не се приемат нови неболедували деца.
Лечението се състои в приемането на витамини, антипиретици, аналгетици, за обривите по кожата – ментолов спирт.
Повечето инфекции варицела не се нуждаят от специално медицинско лечение. Веднага повикайте лекаря на детето си ако:
•    Има температура, която продължава повече от 4 дни или се покачи над 38.8°С
•    Има силна кашлица или затруднено дишане
•    Има участък, който гнои (изтичане на гъста безцветна течност) или участъкът стане червен, топъл, подут или се разрани
•    Има силно главоболие
•    Необичайно сънливо е или има трудно събуждане
•    Има проблем при гледане на ярка светлина
•    Трудно ходи
•    Вратът му е схванат.




Прочетено: 4526 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Cupidon МОЩЕН СЕКС СТИМУЛАНТ ЗА МЪЖЕ След баня Един Исторически музей, Бургас Красимир Балъков Пътна помощ Ирис Европейка сградата на Общината Първа копка Долно Езерово Странджански извор
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development