Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

9000 са бездомните кучета в София



12 Февруари 2012, Неделя


Автор: Катя Янакиева, студентка БСУ

Около 9000 са безстопанствените кучета в столицата. Това каза столичният заместник-кмет Мария Бояджийскa.

20% от тях не са кастрирани, което е един от факторите за нарастването на популацията им.По думите на Бояджийска основните източници за прираст на популацията от бездомни животни са изхвърлените от спрени строителни обекти кучета, пуснатата част от новородените от домашни кучета, както и притокът на бездомни животни от съседните на София общини.

Новата програма на общината за безстопанствените животни има за цел да ограничи популацията им до 2-3 хиляди през следващите три години, съобщи Бояджийска. Предвижда се освен кастрация на бездомните кучета, на гражданите да бъде предоставена безплатно възможността да кастрират и регистрират любимците си.Освен безплатните услуги, общината няма да събира и такса "куче" за първата година след кастрацията и поставянето на чип на животното.Общината вече е купила 5000 чипа, които ще се поставят на домашни животни, чиито стопани пожелаят това. Това ще се извършва във всеки един от шестте приюта за бездомни кучета, заедно с екипи на ОП "Екоравновесие".

През тази година общината има намерение да увеличи броя на мобилните екипи за кастрация на кучетата до 10, посочи още Бояджийска.В отговор на въпрос относно събраните такси за домашни животни, заместник-кметът посочи, че събраните средства са общо 107 хил. лв. за миналата година.Общината обмисля създаването на ново звено, което ще контролира разхождането на домашните кучета в парковете и на определените за целта места.На шест места в столицата ще се изграждат нови приюти за бездомни животни, като в най-напреднала фаза е изграждането на приют в кв. "Подуяне" с капацитет от 200 животни.

Бояджийска посочи още, че от 559 осиновени кучета от приюта край с. Горни Богров само 79 са осиновени в България, а останалите - в чужбина.Заместник-кметът каза още, че благодарение на усилията на неправителствена организация в момента се извършва изхранването на 300 кучета на територията на комбината "Кремиковци".



Прочетено: 4736 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
бургас Конструкция Йоан Костадинов Машините на Леонардо БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ козунак HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Дружинката Мандарин Жреци на музите 2009 hannah montana
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development