Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

4 златни ритона на „Винария“, за първи път – и голямо отличие за ракия



Изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ Иван Папазов се радва на Златния ритон от „Винария 2012“
Ключови думи: Винария
17 Март 2012, Събота



Четири златни ритона и 73 златни медала бяха спечелени от най-добрите български вина. Победителите стигнаха до авторитетните награди след оспорвано състезание по време на Международния конкурс за вина, ракии и винено бренди, който определи призьорите на  „Винария 2012“.

 Те бяха обявени на тържествена церемония на 15 март вечерта в Международен панаир Пловдив. Отличените тази година са най-престижните български вина, заяви проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара, която организира конкурса и изложбата съвместно с панаира.
    Винените „Оскар“-и отидоха при  „Домейн Бояр Интернешънъл“ за “Quantum sauvignon blan” от последна реколта, „Сис индъстрийс“ за виното „Братя Минкови шардоне 2010“, „Винпром Пещера“ за „Домейн Пещера сира Тракийска низина 2011“ и „Черноморско злато“ за „Вила Понте каберне совиньон&сира, регионално вино Тракийска низина 2007“. В Нощта на Златния ритон наградите бяха връчени от проф. Пламен Моллов, председателката на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, областния управител на Пловдивска област Здравко Димитров и изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.
    За първи път тази година българските производители премериха сили с конкуренти от чужбина, след като Националната лозаро-винарска камара възобнови международния конкурс по случай 20-годишния юбилей на изложбата „Винария“.  Така традиционните национални дегустации станаха международни. Те се проведоха по световните стандарти, а в журито участваха енолози и еножурналисти от чужбина. За оценки бяха представени 315 проби – 253 от вино, 54 от ракия, 8 от бренди в завършен търговски вид, а 5%  бяха на чуждестранни фирми.
    Почти половината от пробите имат оценка над 85 точки, т.е. достойни са за  златен медал, което показва изключителното ниво на нашите вина, заяви в края на конкурса проф. Пламен Моллов. А в деня на откриването на „Винария 2012“ победителите получиха наградите си.
    За първи път бе присъдено Голямо отличие за гроздова ракия, освен 16-те златни медала. С него бе удостоена „Бургас 63, реколта 2005 г.“ на „Черноморско злато“.  В групата „Винено бренди“ златните медали са 3.
    Освен международния конкурс, преди „Винария“ бяха организирани и Национални дегустации, на които се състезаваха 68 проби от вина и 10 от ракии в незавършен търговски вид. Голямата награда - „Бъчвата на НЛВК“, взе „Черноморско злато“. Енолог на годината стана Димитър Грозев от изба „Терра Тангра“.
    По случай юбилея  на „Винария“ Международен панаир Пловдив даде специална награда за 20-годишно постоянно участие и принос за развитието на изложбата. Ваучер за безплатен щанд през 2013 г.  получи винзавод „Асеновград“.
    Дирекция „Специални полицейски сили“ също взе награда, но не за производство на вина, а за опазване на суровината за тях по време на гроздобера. Вече 9 години жандармерията денонощно е по пътищата и в лозовите масиви, когато се прибира реколтата, и така осигурява безопасност на стопаните и тяхната продукция, изтъкна инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, при обявяването на наградата.
    Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2012“ продължава до 18 март с участието на близо 200 фирми от 17 държави, които показват вина, напитки, технологии, оборудване,  материали и услуги за лозарството и винарстото.



Прочетено: 8990 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Маската Пристанище Приморско Пътна помощ Конкур глазами зрителя Извор на Марина река Кокили за Строители и Атракции Фрагмент от сграда в Бургас Приятели Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Пътна помощ - ADAC Един
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development