Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

На 26 март Православните християни честваме един от най-големите християнски празници – Благовещение25 Март 2012, НеделяВъв всички епархии на Българската православна църква се отслужва Златоустова Света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и при неговото молитвено присъствие Светата Литургия в митрополитската катедрала „Св. Неделя" ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.


Благовещение e празник за всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство) и едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38. Празникът е утвърден от Православната църква през VII век.

В България празникът се свързва по-често с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.) Също така е традиция на този ден на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник — риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци. По Григорианския календар Благовещение се празнува на 25 март. Празникът се пада винаги през Великия пост и на него се разрешава риба. На празника празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

Евангелие от Лука, Гл.1.
    26. А на шестия месец бе изпратен от Бога ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет,
    27. при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мария.
    28. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.
    29. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав.
    30. И рече ѝ Ангелът: не бой се, Мария, понеже ти намери благодат у Бога;
    31. и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.
    32. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;
    33. и ще царува над дома Яковов до-веки, и царството Му не ще има край.
    34. А Мария рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?
    35. Ангелът ѝ отговори и рече: Дух Светий ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, ще оглави празничната св. Литургия в старинния столичен храм „Св. София - Премъдрост Божия"; Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", ще оглави богослужбата в катедралния храм;

Божествена Света Литургия в храма посветен на Благата вест за раждането на Спасителя, получила Божията майка - "Света Богородица - Баговещение", град Асеновград, ще отслужи Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Във Видинската катедрала „Св. Димитър” архиерейска Света Литургия ще оглави Негово високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

Прочетено: 13230 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Театър за драма. опера и балет, Бургас. Жреци на музите 2009 Ремонтира носачи BMW Конкурс прическа Бургас 2009 братска дялба Аз и моя първи  братовчед Росен Черноморец-Поморие ВИК УСЛУГИ БУРГАС Приятели КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас Арина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development