Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ШЕФКАТА НА СГС ПРЕДЛАГА ПЕТЯ КРЪНЧЕВА ЗА СВОЙ ЗАМЕСТНИК



26 Март 2012, Понеделник


Автор: Радомира, студент БСУ

 Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева е предложила за свой заместник и шеф на Наказателното отделение съдия Петя Крънчева.

Предложението е внесено във Висшия съдебен съвет(ВСС), който ще го обсъжда на следващото си заседание на 22 март.
Мястото на заместник-председател на СГС и шеф на НО е вакантно от няколко месеца, след като Величка Цанова подаде оставка. Тя стори това след избора на Владимира Янева за шеф на СГС. Двете бяха конкурентки за поста, но след безпринципен и немотивиран вот ВСС заложи на Янева.
Преди около месец "Правен свят" писа, че на Общо събрание на Наказателното отделение на СГС съдиите са предложили Владимир Астарджиев за зам.-председател. Но Янева държала на Крънчева. Последната, обаче, не присъствала на събранието и затова семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов отказала да коментира номинациите в нейно отсъствие. Магистратите останали с впечатлението, че когато Крънчева се върне от отпуск, Янева ще свика ново събрание, на което ще се вземе окончателно решение.
Това обаче така и не се случи. Председателката на СГС е решила този път да не се допитва до колегите си, което е нейно право, тъй като по закон предложението е по нейно еднолично решение. Друг е въпросът с какви мотиви би избегнала съмненията за неоправдано фаворизиране и би защитила позицията си, че Крънчева ще бъде по-добра от Астарджиев като началник. Този въпрос няма как да отпадне, докато мнозинството от съдиите в СГС приемат Астарджиев като по-добрия избор.
Междувременно стана ясно, че в средата на декември 2011 г. градският прокурор на София Николай Кокинов е пуснал сигнал в Инспектората на ВСС срещу съдия Петя Крънчева и прокурор Андрей Андреев във връзка с дело срещу бивш шеф на общинската фирма "Озеленяване". За случая наскоро разказа в. "Труд" – прокурор Андреев внася обвинителен акт срещу Любомир Ников за длъжностно призвояване, незаконни сделки и документно престъпление. Делото се пада на съдия Крънчева, която осем месеца го държи, без да го насрочва, независимо, че по закон срокът за насрочване е до три месеца. Накрая го връща на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Две години държавното обвинение отстранява грешките. Междувременно обаче общинският шеф иска делото му незабавно да влезе в съда. Този път друг съдия се произнася – дава на прокуратурата два месеца срок (до 11 юли 2010 г.), за да реши какво да прави. Пет дни след този срок – на 16 юли 2010 г., СГП внася нов обвинителен акт вече за тежка умишлена безстопанственост на Ников. Делото отново е при съдия Крънчева, но вместо да прекрати делото, защото окончателно изтеклия срок по закон, тя отново го връща на СГП.
Именно във връзка с това дело и забавянето както на СГП, така и на съдия Крънчева, градският прокурор на София Николай Кокинов е изпратил сигнал до ИВСС с молба за проверка. Но и до ден днешен той не е получил отговор от Инспектората и не знае дали въобще се работи по сигнала.
Заради това съвсем наскоро Николай Кокинов е изпратил отново сигнал, този път до Инспектората на Върховната касационна прокуратура, който да свърши работата на ИВСС. Засега въпросът остава висящ.




Прочетено: 3378 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Рибари в Истанбул Флора Бургас 2009 Дива свиня зад решека Кокили за Строителите-супер НОВО!!! лека вечер vvz Божидара -спокойствие в морската градина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development