Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В детската галерия De’ Art пролетта дойде с древната техника „батик”



27 Март 2012, Вторник



Чест и радост за първата детска галерия в страната ни, неслучайно създадена в Бургас, е да представи в първите дни на пролетта творбите на малките художници от Школа БАТИК и на самата ръководителка Златка Бобева.

Защото древната, приемана за индонезийска техника за рисуване на текстил с бои и восък, с придадения й български цветен колорит и форми – щъркели, жаби, пеперуди, морски обитатели, поляни от цветя, най-добре разкрива настроението, с което ни дарява възраждащата се около нас природа.

Школата по батик, създадена в старото училище “Братя Миладинови”, днес работеща към НЧ „Асен Златаров 1940”, е една от първите четири детски творчески школи сформирани през 70-те и 80-те години на миналия век и носещи впоследствие световна гордост за Бургас. Другите три школи са „Керамика”, „Мозайка” и „Графика”, две от които за щастие функционират и днес. 

Произведения от школата на Златка Бобева са гостували на 3 континента, в повече от 10 държави. Малките художници от Школа “Батик” са носители на златни медали от престижни конкурси като Шанкар – Индия, Япония, Македония, Сан Франциско – САЩ, Калифорния. Най-скъпа награда за малките творци остава отличието от Зимбабве – освен Китай, Индия и Иран, другата държава, приемана за родина на батика.

Можем да си припомним, че през 2010 г. първата школа по батик в страната ни отпразнува в ГХГ “Петко Задгорски” своята 30 годишнина. На празника освен изложената ценна колекция от батици, бе прожектиран и филмът на Адела Пеева за Школата – „Конче с панделки”, който е получил голямата награда на фестивал в Москва и е бил включен в културната програма на българските информационни центрове по света.

Изложбата на Школа “Батик” и Златка Бобева, която ще се открие в галерия “De’ Art” e от поредицата Учител-Ученици и включва част от завърналата се от София представителна колекция на арт-педагога и нейните възпитаници. В началото на годината, по покана и с подкрепата на Посолството на Република Индонезия и Сдружение “Приятели на Индонезия – Нусантара” малките бургаски художници и тяхната ръководителка гостуваха с отделни изложби в столицата.

Заповядайте на 29 март от 18.00 ч. в галерия “De’ Art” – ул. “Лермонтов” 30, за да подсилим заедно усещането си за пролет и да се порадваме на българските багри, приложени върху древна култура.




Прочетено: 3732 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
моите цветя Весела евро 2008 Кокили за Строителите-супер НОВО!!! Флора Бургас 2009 нощен бряг бургаска среща улична картина Созопол АВТОСЕРВИЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development