Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Закон за дейността на брокерите на недвижими имоти



Ключови думи: НСНИ, недвижими имоти
27 Март 2012, Вторник



Днес се проведе пресконференция, на която бяха представени основните акценти в предложението на НСНИ за Закон за дейността на брокерите на недвижими имоти.

В пресконференцията взеха участие:

•     Иван Велков, председател на УС на НСНИ
•    Добромир Ганев, зам.-председател на УС на НСНИ
•    Лъчезар Искров, зам.-председател на УС на НСНИ
•    Страхил Иванов, член на работна група към НСНИ за подготовка на   предложение за Закон за дейността на брокерите на недвижими имоти
•    Павел Кърлев, председател на Федерация на потребителите в България
•    Румен Михайлов, член на Комисията по професионална етика към  Камара на независимите оценители в България
•    Димитър Танев, председател на Нотариалната камара на Р.България


Предложението за Закон за дейността на брокерите на недвижими имоти има за цел:
•    да се идентифицират брокерите на недвижими имоти;
•    да се създаде прозрачност за тяхната дейност;
•    да се повиши отговорността им за качеството на предоставяните услуги;
•    да се защитят интересите на потребителите.

Очакванията от страна на бранша са приемането на подобен Закон да има положителен социален ефект и да допринесе за изчистването на пазара от „некоректни и случайни” играчи, както и да се да се отрази положително  и на фиска.

Проектът предвижда:

•    уреждане на правния статут на брокерите на недвижими имоти и въвеждане на  изисквания за осъществяване на дейността им;
•    въвеждане на ред за придобиване на професионална квалификация и условия за  упражняване на професията;
•    създаване на Камарата на брокерите на недвижими имоти и уреждане на нейното устройство и дейност;
•    създаване на публичен регистър на брокерите на недвижими имоти и на издадените сертификати за професионална квалификация;

В проекта са дефинирани „посредническата дейност при сделки с недвижими имоти”, „брокер на недвижими имоти”, „агент за недвижими имоти”.


Камара на брокерите на недвижими имоти ще бъде учредена по силата на предложения Закон и в него ще се урежда на нейния статут, организация и дейност, както и създаване на публичен регистър на брокерите на недвижими имоти. В регистъра ще бъдат вписвани както фирмите, така и техните служители, които работят по трудов или друг договор. Регистърът ще бъде поддържан от Камарата на брокерите. Тези стъпки няма да затруднят започването на професията.
Законът предвижда въвеждането на задължителни изисквания за професионална квалификация към брокерите и агентите на имоти. Специалностите свързани с недвижимите имоти, които се предлагат от висши учебни заведения ще се признават за професионален ценз.  Ще се признава придобит ценз  от Центрове за професионално развитие според последните официални държавни разпоредби, ще е възможно придобиването на ценз след полагането на изпит, на който ще се доказва и придобит професионален опит. Стремежът е основните понятия свързани с професията ”брокер на недвижим имот”  и осъществяването на тази дейност да се синхронизират и така да се постигне еднакво разбиране за предмета на тази професия сред всички, които я практикуват. Всичко това е съобразено с европейските директиви за професионална квалификация и за секторните характеристики.

Сключването на задължителна застраховка „Професионална отговорност” ще покрива щети които настъпват следствие дейността на брокера.

 В задължителния за  сключване на писмен договор с клиента, ще са  определени основните права и задължения на посредника и клиента, както и ще се предоставя задължително количество информация на базата на която клиентът да може да направи информиран избор, при решението си за реализирането на дадена сделка.
Наличието на договор ще канализира отношенията между клиент и посредник - по-лесно ще може да се претендира изпълнението на задълженията по него, включително изплащането на възнаграждението (комисиона).

По отношение на дейността на брокерите на недвижими имоти проектът предвижда въвеждането на изисквания, които са залегнали в Европейския стандарт EN 15733, който от октомври 2010 година е и Български Държавен Стандарт.
Предстои да бъде уточнено дали текстовете на предложението за  Закон ще бъдат внесени чрез Министерския съвет, или от депутати.

През годините от страна на НСНИ са правени няколко опита за регламентиране на бранша. Идеята за доброволният публичен регистър не е проработила, а тази за въвеждането на лицензионен режим така и не е била възприета.

В момента НСНИ е убедено, че със въвеждането на ясни правила, задължения и отговорности и с налагането на високи професионални критерии за дейността на брокерите на недвижими имоти ще се гарантират в много по-голяма степен правата и интересите на потребителите на брокерските услуги, ще се защитят интересите на държавата и обществото и ще се създадат условия за лоялна конкурентна среда на пазара на недвижими имоти.



Прочетено: 3992 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Слънчев бряг не е само строителен обект pepita Интернет сайт за Вашия бизнес от Бутик Kapoto Флора Бургас 2009 Флора Бургас 2009 камини лека вечер Стена МАКЕТ НА ГАЛЕОНА GOLDEN HIND wood
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development