Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ученици ще премерят сили във въглеродно състезание в Бургас



Ключови думи: Бургас, училище, ученици
29 Март 2012, Четвъртък



Ученици от 26 училища премерват сили с проекти на тема Да направим училището си CO2OL на национално състезание, което се организира в рамките на проект Въглеродни детективи Европа.

На среща в Бургас на 30 март деца от училища в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Каварна, Нова Загора, Добрич, Приморско, Айтос, Камено, с. Средище (Силистренско), Нова Черна (Тутракан) и с. Самуилово (Сливенско) ще представят идеите си за енергийна ефективност, екологичен транспорт и здравословно хранене.

    С проектите си децата ще покажат, че в България е възможно училищата да намаляват въглеродните си емисии. Общо 519 ученици са участвали в изработването на проектите. Сред тях са и деца от Средното специално училище за деца с увреден слух в Пловдив, които на практика доказват, че в усилията за решаването на въглеродните проблеми на планетата няма ограничения.
    
    Като първа стъпка по пътя към CO2OL училище децата са изчислили сами въглеродния отпечатък на училището си след лични проучвания и събиране на информация от директора, счетоводителя и училищния персонал. След това са направили План за действие: според нуждите и възможностите на училището си и според собствените си виждания какво могат да постигнат със собствени сили.

    Действията, предприети от учениците, показват оригинални идеи, творчески решения и амбиция да ги осъществят.

    В ОУ „Ангел Кънчев“ във Варна са се заели с отглеждането на червени калифорнийски червеи: сами са грижат за храненето на червеите с отпадъци от кошчетата за боклук в класните стаи, а после с биохумуса наторяват дърветата в училищния двор. От ПГИУ „Елиас Канети“ в Русе са се насочили към изключване на неработещите компютри и регулиране на термостатите в класните стаи. В ОУ „Елин Пелин“ в Пловдив са направили стикери „Изключи ме!“ и в специален час на  тема: „Навреме да гасим, парички да спестим“ са предложили идеи какво може да се купи в училище със спестените пари. В ОУ „Йордан Йовков“ в Каварна са направили календар за енергийна ефективност за 2013 г., който ще поставят във всяка класна стая. В ОУ „Христо Ботев“ в с. Самуилово имат енергийни и зелени патрули, които следят за редовното проветряване на класните стаи, грижат се за цветята, изключват осветлението в светлата част на деня и компютрите, когато не се използват.  От СОУПНЕ „Фридрих Шилер” са назначили отговорници по енергийното потребление. В СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” в Русе са проучили защо в снежно време има прах във въздуха и са обсъдили възможностите за използване на слънчевата енергия с малки и големи инвестиции.  От ОУ "СВ.СВ. Кирил и Методий" в с. Нова Черна са направили проучване за транспортните навици и планират направата и монтирането на стойки за велосипедите на учениците. В ОУ "Кочо Честеменски" в Пловдив са организирали седмица на здравословното хранене и са засадили нови дръвчета. В Първа частна математическа гимназия в София са поставили термометри във всяка класна стая и фотоклетки в централното фоайе, организирали са и кампания за „интелигентния” транспорт за ученици. От ОУ „Г.С. Раковски” във Варна са съумели да покажат нагледно, че при едно и също подаване на топлоенергия стаята на учениците в проекта е с 20С по-топла от друга стая в училището. В ОУ „Йордан Йовков” в Добрич са включили като част от училищния си план дейности за опазване на околната среда и здравословен начин на живот. В ОУ “Стоян Михайловски” във Варна разглеждат зелените технологии и значението им за човека през 21 век. От 32 СОУ „Св. Климент Охридски” в София са направили  малка градинка в двора си в шумния център на столицата и са озеленили училището си. В ССУ „Проф. д-р Ст. Белинов” в Пловдив са засаждали дървета и храсти в училищния двор и са организирали курсове за велосипедисти. В СОУ „Владимир Димитров – Майстора” - Кърджали учениците са осъзнали необходимостта от здравословно хранене. В Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс” - Смолян са подготвили компост и така са си осигурили екологично чиста почвана добавка за цветята в училище...

    Състезанието ще излъчи победители, но учениците не се състезават за специална награда. Самото им участие в проекта чрез План за действие за намаляване на въглеродните емисии им носи печалба, защото така училището им ще намали разходите за енергия.  Близо 600 енергоспестяващи крушки ще бъдат предоставени на училищата, които са предвидили в своите планове подмяна на старото осветление.

    Бургаското състезание е трето поред след две състезания, организирани през май 2011 г. във Варна и София. В тях  се конкурираха 20 проекта, над които бяха работили общо 377 ученици от 17 училища в десет населени места в България.  В рамките на проекта през 2011 г. децата направиха 458 приложения – 176 постера, анкети, презентации, клипове, както и 282 снимки, с които показват наученото. Победители бяха учениците от ЕГ „Гео Милев” – Добрич , които представиха България на международно състезание в Чехия.

    "Да направим училището си CO2OL" е част от проекта "Въглеродни детективи Европа", в който участват ученици от още девет европейски държави: Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и Литва. Проектът започна през юни 2009 г. и завършва през  май 2012 г. В България проектът се изпълнява  от фондация „ТАЙМ-Екопроекти“ и с финансовата подкрепа на програмата на Европейската комисия  програма „Интелигентна енергия Европа“. Проект „Въглеродни детективи” е насочен към намаляването на енергийното потребление в училищата, които да доведе до намаляване на отделените в атмосферата емисии въглероден диоксид и да формира в учениците, учителите и родителите енергоспестяващо поведение.
    
    Инициативата "Да направим училището си CO2OL" срещна подкрепата на регионалните инспекции по образование в Бургас, Варна, Пловдив и Смолян, както и на общините в Бургас и Габрово.



Прочетено: 3918 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi бургаска среща жици край пътя паметникът на Руската армия Международен Семинар на фризьорите София Мото клуб пепи витраж5 евро 2008 Бургаският кей Бургас, ФЛОРА 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development