Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Българин изобрети вълнови енергогенериращ буйРумен Урумов, буй, вълнови енергогенериращ буй
Ключови думи: Румен Урумов, буй, вълнови енергогенериращ буй
30 Март 2012, Петък


Автор: Яна Тодорова, струдент БСУ

Румен Урумов вече има патент за своето изобретение, благодарение на което може да се произвежда ток от вълните. Според българина този начин е много по-евтин и ефективен от една вятърна перка.

„Една шамандура, ако влезе в производство, ще струва не повече от 35 хил. лв. За сравнение един ветрогенератор втора употреба от най-малките струва 120 хил. евро. Друго предимство е, че буят произвежда много повече енергия", бяха думите на  Румен Урумов.
След 3-годишна борба за патент на Урумов предстои трудната задача да намери финансиране за производството на своя проект.
Българските министерства за съжаление не проявяват никакъв интерес. За сметка на това има интерес от турска и австрийска страна. Японците също не са останали безразлични и са се свързали с него. Българинът обаче е обхванат от патриотизъм и иска да реализира проекта си тук.
Според Румен Урумов енергонериращият буй може да се тества през всички сезони, както и да работи от всяка точка на света. За направата му са нужни 6 месеца.
Идеята на изобретателният българин се зародила преди 14 години, докато гледал как едно дете си играе с пумпал. Урумов е родом от Пловдив, но от години живее в Царево.Прочетено: 4044 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
1 моите цветя приятелки Лампа лека вечер културен център Тройката, паметника pepi pepi Цвете Мебелна Фабрика ДИЕЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
28
29
30
31
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development