Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Булатом: Газова централа ще ни излезе златна30 Март 2012, Петък


Автор: Енчо Парапанов, студент БСУ

Газовата централа ще бъде златна, заяви Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Булатом, пред БНР. Той коментира решението на кабинета България да се откаже от строежа на АЕЦ Белене и да използва площадката за газова централа."Всички се питаме как изведнъж на една площадка, която е лицензирана за атомна, сега ще правим газова. Всички страни в света имат основния проблем, когато решават да строят атомна централа, лицензирането на площадката. Всички страни, когато имат веднъж лицензирана площадка, не се отказват от нея, защото това е много тежък процес съобразно днешните условия", поясни ядреният енергетик.

Допълни, че това задължително ще оскъпи проекта. Друга причина за по-високи разходи би била, че това ще е газова централа, която не се намира до тръбопроводите на газта, няма връзка с пръстена на България за високо напрежение.

"Идеята за газова централа в България не е нова. Газовите централи са пикови централи. Те са най-скъпите съоръжения", предупреди още Георгиев.

Той нарече утопия и идеята реакторът за "Белене" да бъде монтиран в АЕЦ "Козлодуй". "Това може да стане след 10 години, може да стане с нов проект, може да стане при нова цена, при много усилия и условия", предупреди той.

Експертът допълни, че всяка енергийна система трябва да се обновява между 3 и 5% с нови мощности всяка година. "От началото на прехода в България имаме пуснати една мощност от 70 мегавата и два нови блока в "Марица-изток". Това въобще не е достатъчно за нашата система."

"Системата тихо и мирно остарява. Ако не обърнем внимание на строителството на нови генериращи мощности, не е далеч денят, в който ще трябва да купуваме ток отвън", смята той.
Прочетено: 2564 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
През поколение Фонтанът на площад Фонтаните на Град Монтата-BG Spirit of Burgas Александропулис, юни.2007 парапетът до Мой хороший знакомый из Бургаса Флора Бургас 2009 Бургас-моста тръби и инсталации БЪДИЩЕ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development