Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Деца представиха оригинални идеи за училище без въглеродни емисии



31 Март 2012, Събота



Децата от девет училища от Бургас, Варна, с. Средище (Силистренска област), Приморско и Айтос представиха своите училищни проекти по темите енергийна ефективност, екологичен транспорт и здравословно хранене.

Деца представиха оригинални идеи за училище без въглеродни емисии на национално междуучилищно състезание на 30 март (петък) в Бургас, което се оказа без победител. Състезанието „Нека направим училището си CO2OL” е част от международния образователен проект „Въглеродни детективи Европа“, в който участват десет държави – България, Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и Литва.
   
    Децата от девет училища от  Бургас, Варна, с. Средище (Силистренска област), Приморско и Айтос представиха своите училищни проекти по темите енергийна ефективност, екологичен транспорт и здравословно хранене.  Проекти са направили и деца от още 15 училища. Дори най-малките ученици от началните училища показаха завидни знания за различните видове енергия, според оценката на българския координатор на проекта Стоян Фълджийски.

    Бургаското състезание бе трето поред след две състезания, организирани през май 2011 г. във Варна и София. Според първоначалните планове и формат на тазгодишното състезание победителите трябваше да бъдат обявени в дните преди Великден – времето необходимо да се разгледа, оцени и класира всяка една от 26-те училищни работи. След дълго умуване късно снощи журито взе решение победители тази година да няма. „На практика е невъзможно да изберем победител, защото днес се състезаваха не просто училищни проекти. Участваха близо 100 деца, чието представяне напомни на нас, възрастните какво е любов, желание, радост, вдъхновение, а тях няма как да класираме. Децата бяха нашите учители”, допълни Стоян Фълджийски.  

143 деца от ОУ „Христо Ботев“, кв. Долно Езерово в Бургас са се включили в мащабна акция за събиране на отпадъчна хартия под наслова „Хартиените отпадъци  се превръщат в нови книжки”.  Те  представиха своеобразна разходка из историята на хартията – от откриването й в древността в Китай до наши дни, когато не можем без нея и вече имаме много начини да пестим природни ресурси, ако я рециклираме.

Енергийна кампания са организирали в ГЧЕ „Васил Левски“ - Бургас: проучили  са  видовете крушки, цената им, колко от техните семейства и съученици ползват енергоспестяващи крушки. Освен това са направили и проучване сред учениците „Устойчиво ли е нашето училище?“ и са предприели мерки за превръщането му в такова. Изработили са Великденски картички, рециклирайки сами употребена вече хартия, засадили са смърч в двора, който ползват и за коледна елха.

В СОУ „Любен Каравелов“ - Варна са организирали целогодишна акция по събиране на изхабени батерии – предали са 10 кг., а в момента имат събрани още 20 кг.!  Учениците ни представиха и устройството на една батерия и тежките метали, които съдържа и как изхвърлени на депото за битови отпадъци под влиянието на вятъра и слънцето  тези тежки метали проникват в почвата и водите, а хората боледуват заради това. А е толкова лесно да ги изхвърляме разделно, посъветваха ни децата.

От СОУ „Христо Ботев“ , гр. Айтос представиха авторската си постановка „Екология на отношението”: танцуваха, пяха, показаха завидни акробатични умения, призовавайки ни да живеем енерго-икономично и да пазим природата за вечни времена.  Децата представиха и темите на своите дискусии през учебната година: „За да ги има и след нас”, „Ден без полиетиленови торбички”, ”Мисли в зелено” и много други.

Четвъртокласниците от НБУ „Михаил Лъкатник“ в Бургас са си поставили амбициозната цел да намалят енергийната употреба с 500 кВт/ч за един месец, сравнено с данните за енергийна консумация от предходната година.  В училището им има екокомитет, който се грижи за намаляване на отпадъци, консумацията вода и енергия. Монтирали са регулатори за топлата вода, енергийно ефективни крушки, направили са енергиен одит на сградата си и са открили източниците на разхищение.  Но не са спрели дотук, а са въвели и правила за пестене на енергия. Направили са и състезание на тенджерите: при какви условия колко се загрява, изчисление на консумацията – нанасяне данни и как да я намалим ... в училището има и поставени енегрийни стикери – Изключи ме!

От НУ  „Любен Каравелов” в Нова Загора  разказват, че участници в дейностите в енергийната им политика за учебната 2011/2012 година са всички ученици, учители, персонал, звено за охрана, родители, техни съмишленици,  представители на местната власт, обществеността и съграждани. Зелените детективи знаят как да следят температурата на топлата вода в котелното помещение на училището, садят дръвчета в училище, рециклират отпадъците в нови предмети, изработват информационни книжки за своите екологични дейности.
 
От училище „Христо Ботев” в гр. Камено са изследвали поглъщането на въглероден диоксид от дърветата и как природата функционира, като самоподдържаща се система. Провели са кампания за изключване на електрическите уреди и лампи, когато не се използват, проучили са  потенциала от слънце и вятър в България и са направили карта-постер  на различните източници.   Учениците апелират към запазване на екосистемите: живот без енергия е невъзможен но нека да не е от изкопаемите горива – бъдещето е в зелената енергия.

От училище „Н. Й. Вапцаров” в Приморско са представили стъпките за намаляване емисиите на информационни табла, разположени по училищната ограда, разпространили са есетата си по темата сред обществеността в града. Изключват компютри и садят дръвчета. Направили са мартеници от отпадъчен найлон. Осъществили са партньорство с Общината за засаждане на дървета. Предали са отпадъчна хартия, а с парите са засадили дръвчета – оформяне на горски кът в училището, с което предизвикали  и медиен интерес.

В „Цанко Церковски”, с. Средище от ненужни вещи (капачки, торбички, бутилки) и природни материали (кора на дървета, листа, шишарки)  са изработили предмети за бита.  Направили с и училищно ревю с дрехи от найлон, покрай което са почистили и района на училището. Училищният им парламент е взел решение за засаждане на дървета в района на училището. Продуктите си са изложили във Велико Търново на изложбата „Отворено сърце”.

    Проектът „Въглеродни детективи Европа“ (2009 - 2012) се осъществява в България от фондация „ТАЙМ-Екопроекти“ с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката и с финансовата подкрепа на програмата на ЕС  "Интелигентна енергия Европа“.




Прочетено: 5686 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Полет KST Bourgas 1975 Лампа Флора Бургас 2009 В солнечный день Зима в Странджа розичка Бургас, ФЛОРА 2008 аЗ В  АНГЛИЯ Конкурс прическа Бургас 2009 Алуминиеви парапети Промоция Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development