Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Екология, Здравеопазване // Царево // Малко Търново
Кметовете на Малко Търново и Царево подкрепят инициативата

Шансовете на Странджа да стане биосферичен парк се увеличават



02 Април 2012, Понеделник



Фондация Биоразнообразие в периода 25-30 март 2012 г. за обсъждане на номинацията на Странджа като първия съвременен биосферен парк в България.


В нея, освен чуждестранните експерти, участваха и представители на МОСВ, националния комитет „Човекът и биосферата”, БФБ и ДПП „Странджа”.
Представителите на ЮНЕСКО г-н Пиер Галан (зам.председател на комисията на ЮНЕСКО в  Швейцария, които има и дългогодишен опит в България като консултант в Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието) и г-жа Ваня Дебевец (член на Международния консултативен комитет за биосферните резервати, експерт от регионален парк „Скочански яме”, Словения) бяха лектори по време на Националната среща в София за обсъждане на ефективното съвместно управление на различни категории защитени природни обекти, припокриващи едни и същи територии.
Мисията на ЮНЕСКО продължи на терен в Странджа със среща с екипа на Дирекцията на природния парк и кмета на Община Малко Търново - г-н Илиян Янчев. Екипът на БФБ представи подробно инициативата за обявяване на Странджа за първия български биосферен парк, отговарящ на съвременните изисквания на Програмата „Човекът и биосферата” на ЮНЕСКО. Г-н Димитър Стоев, началник отдел „Защитени територии” към МОСВ представи позицията на Министерството и обясни причините за избора именно на Странджа за моделен парк. Международните експерти споделиха своя опит и наблегнаха на практическите ползи за местното население, както и за необходимостта от ефективна, работеща структура за съвместно управление на бъдещия парк. Те отговориха подробно на въпросите на кмета и експертите от Дирекцията на парка. В края на срещата г-н Янчев изрази своята подкрепа за обявяването на биосферен парк „Странджа”.
Особено полезна бе срещата с общинските съветници на Малко Търново, които също имаха възможността да се запознаят по-подробно с инициативата, да споделят своите опасения, свързани с нещо ново и неизвестно, както и да зададат всички въпроси, които ги вълнуват по темата. Част от въпросите бяха свързани с наболели проблеми на региона като подобряване на инфраструктурата, които не са в правомощията нито на БФБ, нито на ДПП „Странджа”, други пък за пореден път несправедливо обвиняваха природния парк за липсата на поминък, за ограничаване на възможностите и др., които произтичат от различни законови пречки, но не и от режима на природния парк. Важни бяха въпросите за структурата за управление на биосферния парк и за бизнес възможностите, които той дава. Дебатите продължиха и след края на срещата, като много от общинските съветници, представители на различни политически формации, изразиха подкрепата си за начинанието, но считат, че има нужда от още срещи и от запознаване на хората във всяко населено място.
Експертите на ЮНЕСКО се запознаха и с крайбрежната част на парка, като особено ползотворна бе срещата с Кмета на Община Царево, инж. Георги Лапчев. Като човек познаващ добре системата на горите и защитените територии в България, неговите въпроси логично бяха насочени по-скоро към зонирането на територията, и най-вече за урбанизираните й части от преходната зона, което пък от своя страна е свързано и със завършването и приемането на Плана за управление на Природен парк „Странджа”. Кметът Лапчев също изрази подкрепата си, но очаква още информация и срещи с представителите на БФБ и ДПП.
Чуждестранните експерти оказаха голямо съдействие при обсъждането на номинационната форма, която в края на процеса трябва да бъде внесена в ЮНЕСКО, както и за зонирането на бъдещия парк. Биосферните паркове не налагат никакви нови режими върху дадена територия – зонирането се изготвя на база на съществуващите вече и законово регламентирани режими. В случая със Странджа 3-те зони на биосферния парк биха били следните – сърцевинната зона (на строга защита) ще включва строгите резервати, буферната зона – защитените местности и зоните за ограничена човешка намеса (съгласно зонирането на природния парк), а преходната зона може да включва терени, в които има добивна дейност, промишленост и урбанизирани градове и села.
Номинирането на Странджа за биосферен парк ще донесе нови предимства за района, международно признание и включване в списъка на ЮНЕСКО сред избраните 580 подобни територии в света, но предстои още много работа за БФБ, ДПП „Странджа” и МОСВ за довеждане на целия процес на номинацията до успешен край.
Инициативата за обявяване на Странджа за биосферен парк, както и мисията на експертите на ЮНЕСКО се организират в рамките на проекта на Българска Фондация Биоразнообразие „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, осъществяван с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.




Странджа, Малко Търново, Царево, ЮНЕСКО, биосферен

Странджа, Малко Търново, Царево, ЮНЕСКО, биосферен

Странджа, Малко Търново, Царево, ЮНЕСКО, биосферен

Странджа, Малко Търново, Царево, ЮНЕСКО, биосферен

Странджа, Малко Търново, Царево, ЮНЕСКО, биосферен

Странджа, Малко Търново, Царево, ЮНЕСКО, биосферен
Прочетено: 11780 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созопол Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков Тройна дъга над Бургас Пролет, кокичета Мебелна Фабрика ДИЕЗ Аз и моя брат  аз с двете  деца и той с неговата си дъщеря бял минзухар зад облаците плахо наднича... Pepi social distance
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development