Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Гражданското образование - успехи и провали, поуки и възможности



09 Април 2012, Понеделник



На педагозите бе предоставена възможност да наблюдават открити практики по различни теми.

От 30 март до 1 април 2012 год. гр. Силистра бе домакин на Национална конференция ”Гражданското образование - успехи и провали, поуки и възможности”. Националният форум за обсъждане на опита и бъдещето на гражданското образование се организира в рамките на национална кампания „Участвам и променям” от Министерството на образованието, младежта и науката, Институцията на омбудсмана и Регионален инспекторат по образованието – Силистра.
    Целта на кампанията е да стимулира разширяването на гражданските компетентности в обучението, да акцентира върху здравословния начин на живот и поведението на учениците и родителите и да подкрепи ролята на възрастните в грижата им за децата.
    Във форума с доклади се представиха  86 участници от 37 населени места, като 11 от тях бяха ученици.Само 2 от докладите представяха работата на педагози с деца със специални образователни потребности.Един от тях бе  на специален педагог Марияна Георгиева-ресурсен учител в Ресурсен център-Бургас.Разработките бяха в 7 тематични направления:1.За гражданското образование изобщо.2.Контекстът на съвременното гражданско образование.3.Методи, модели, стратегии.4.Здравно образование.Гражданското образование в предметното преподаване.5.Извънкласна и проектна дейност.6.Училищни политики и форми на ученическото представителство.7.Всичко е гражданско образование.7.Предучилищно образование.
      Националният форум се откри от заместник министъра на образованието Милена Дамянова. Тя поздрави организаторите и участниците във форума и сподели, че „новия закон за образованието за първи път акцентира на социалните и гражданските компетентности”, че „няма как да настъпят промените, без да сме активни и законът не е панацея, а дава възможности”. Според зам.-министър Милена Дамянова „за да се случи промяната трябва да спрем да се страхуваме от свободата и да станем  граждански активно общество”.
      Специално участие в конференцията взе и омбудсмана на Република България г-н Константин Пенчев. Toй акцентира върху необходимостта да бъдат предоставяни знания за правата на човека, в частност за правата на детето, в рамките на гражданското образование в училище.
     Участниците бяха поздравени и от г-жа Габриела Миткова-началник на Регионалния инспекторат по образованието-гр.Силистра.Д-р Светла Петрова от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование запозна присъстващите в залата с възприятията,нагласите и ценностите на българските осмокласници в областта на гражданското образование.
      На педагозите бе предоставена възможност да наблюдават открити практики по различни теми:„Правата на детето”, „България-това е моята родина”(представяне на работа по проект в начален етап), „Заветите на Апостола” (дейност на клуб „Васил Левски”) ,Отворен дебат между ученици от ЕГ „П.Яворов” (утвърждаващ отбор) и ПГСУАУ „Ат.Буров”(отрицаващ отбор), на тема”За и против участието  на учениците в управлението на училището”.      
     След  посещението на откритите практики започнаха заседанията по секции.Ст.ресурсен учител Марияна Георгиева представи своя доклад в секция „Методи,модели, стратегии” с водещ г-жа Пепа Лазарова.Темата на разработката бе свързана с приложението на метода „Дарплей” при ученици със специални образователни потребности.Този метод бе успешно приложен в Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост, гр Карнобат, където,като ресурсен учител към Ресурсен център-Бургас, г-жа Георгиева подпомага интегрирането на учениците със специални образователни потребности.Със съгласието на инж.Б.Атанасова,директор на учебното заведение,играта „Дарплей” бе проведена през месец октомври в час на класа в IX „В” клас в присъствието на класния ръководител.Целта на неговото приложение в училище бе децата да се опознаят помежду си както в ресурсната група,така и в клас.Чрез метода учениците се приучават на толерантост и уважение на чуждото мнение,учат се да слушат с разбиране,защото оказва се,че да изслушаш събеседника си и да го ЧУЕШ не е толкова лесно.Общуването е част от живота..говориш..споделяш ..изглежда просто,но дали е така в действителност..Общуването е двустранен процес..между  този,който говори и този, който слуша..Ние много често говорим,но няма кой да ни чуе..В заключителния кръг на „Дарплей” на въпроса „Как се чувстваш след играта?” един от учениците отговори”..фантастично...всички мълчаха и ме гледаха в очите”.
    Съпричастни сме  към вижданията на заместник- министър Милена Дамянова, която казва, че „учениците и младите хора имат мнение и ние трябва да се научим да ги ЧУВАМЕ”.



Прочетено: 6584 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
За Майсторите!!!!!!! kupi dari Летния театър на Бургас Странджа Конкурс прическа Бургас 2009 Пристанище Приморско приятелки Салат дьо Шоп Дружинката Катедрала в Париж от Бутик Бургас-моста
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development