Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ПОРУГАХА ОЩЕ ЕДИН ПАМЕТНИК В НЕСЕБЪР



16 Април 2012, Понеделник


Автор: Максим МОМЧИЛОВ

След като неотдавна вандали запалиха автомибилни гуми и опушиха крепостната стена на архитектурно-историческия резерват “Старинен Несебър”,в  началото на седмицата неизвестни извършители поругаха и паметната плоча на Димитър Занешев-основател и председател на първото Македонското културно-благотворително братство „Тодор Александров” в Несебър


Разбиването и унищожаването на паметната плоча се извършва месец след като несебърската общественост чества 140-годишнината от рождението на Гоце Делчев и 100-годишнината от раждението на неговия съратник Димитър Занешев.    

Във връзка с вандалското деяние Управителният съвет на Македонското куртурно-благотворително братство «Тодор Александров» излезе с декларация /подкрепена единственно от Община Несебър,засега/ до медиите в която се казва:

«По същия начин, преди повече от половин век, постъпиха с гробовете на нашите бащи и деди в Егейска Македония,Източна и Беломорска Тракия и там вече не е останал и помен от тях.Така осквернителите на паметника се нареждат в редиците на враговете на народа ни и обслужват,освен собствените си,и чужди на държавата и нацията ни интереси».
Максим МОМЧИЛОВ
Несебър Медия

Следва пълният текст на Декларацията

Д Е К Л А Р А Ц И Я­

от Управителния съвет на Македонското културно-благотворително братство “Димитър Занешев”-град Несебър

Управителният съвет на Македонското културно-благотворително братство „Тодор Александров”- Несебър изразява  дълбоко възмущение от вандалското посегателство върху паметната плоча,посветена на Димитър Занешев-виден деец на освободителното движение и на загиналите за освобождението на българските краища извън днешните предели на страната.

Този вандалски акт трябва да възмути всеки българин,който тачи паметта на борците за национално освобождение и цени свободата, извоювана с пролятата от тях кръв.

Разбиването и унищожаването на паметната плоча се извърши преди да изтече един месец от деня,в който ние,гражданите на Несебър отбелязахме 140-годишнината от рождението на Гоце Делчев и 100-годишнината от рождението на неговия съратник Димитър Занешев.

Ето защо смятаме,че това деяние цели да бъде обругана паметта, да бъдат омърсени светите имена на тези, които проляха кръвта си за освобождението.По същия начин преди повече от половин век постъпиха с гробовете на нашите бащи и деди в Егейска Македония,Източна и Беломорска Тракия вечните врагове на България и там вече не е останал и помен от тях.

Така осквернителите на паметника се нареждат в редицата на враговете на народа ни и обслужват,освен собствените си и чужди на държавата и нацията ни интереси.

Посегателството върху единствения паметник на борците за национално освобождение в Несебър,в действителност е опит да се изтрие споменът за най-достойните синове на нашия народ,които изпълниха дълга си към отечеството.Няма европейска държава,която може да търпи и да толерира такова падение.Няма такова общество,което да приеме хладнокръвно подобно деяние и да не го порицае.

Ние вярваме, че рано или късно техните имена ще излязат наяве и те ще понесат клеймото на презрението от цялото ни общество.

Никой не бива да се съмнява,че народната памет е вечна,а нашата признателност безгранична.На мястото на унищожения паметник, ние, с помощта на родолюбивите граждани на Несебър ще издигнем друг, за да не се срамуват утре от нашата немара и бездействие  бъдещите поколения.

Призоваваме всеки родолюбец,според възможностите си,да се включи в подписката за набиране на средства за възстановяване на разрушения паметник на Димитър Занешев и на борците за национално освобождение на родните краища.

УС на МКББ “Тодор АЛЕКСАНДРОВ”-Несебър


Прочетено: 5504 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ зад облаците плахо наднича... морето и ние успях! място и за влюбени Кукерландия 2011, Ямбол улична картина pepi камини
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development