Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

„Легенди от България” в Европейския парламентКлючови думи:
25 Април 2012, СрядаС много овации и голям интерес от страна на многобройната публика бе открита представителната изложба на известния скулптор Иван Минеков и живописеца Сули Сеферов вчера в Парламента на Европа в Брюксел.

На официалното откриване присъстваха евро депутати, както и множество галеристи от различни европейски държави.
Събитието е организирано по покана на Емил Стоянов, член на Европейския парламент и бе открито на официален коктейл от писателя Владимир Зарев. Сред присъстващите се откроиха еврокомисарят по въпросите на устойчивото развитие Кристалина Георгиева, председателят на Държавната комисията по сигурността на информацията Цвета Маркова, евродепутатът Ивайло Калфин и  Милена Димитрова, съветник в „Култура и аудиовизуална политика”. „Легенди от България” представя някои от най-ценните и адмирирани произведения на двамата родни артисти, които се славят с богата биография. И двамата са участвали в множество изложби в България и в чужбина, а творенията им са в публични и частни колекции в Европа, САЩ и Япония. Още през 1988 г. творба на Иван Минеков е изпратена в космоса, а през 1990 г. прави портрет на професор Дентън Кули, основател на Тексаския сърдечен институт. През 1992 г. пък Сули Сеферов, чиито картини се намират в Националната галерия в София, музея на Пушкин в Москва и галерия „Лудвиг” в Кьолн, е произнесен за Кавалер на ордена на изкуството и литературата във Франция. През 2000 г. Минеков, който в момента е директор на художествената гимназия в София, прави портрет на Димитър Пешев, заемащ почетно място в Двореца на Европа в Страсбург, а през 2008 г. изработва специалната награда на Международния балетен конкурс във Варна.
Специално за изложбата от Лондон пристигна дъщерята на Минеков, Паола, чието Фаберже яйце беше продадено на благотворителен търг за над 5000 евро по-рано този месец. Двамата готвят експозиция заедно в Лондон тази есен.


Прочетено: 10484 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ученички Конкурс прическа Бургас 2009 Бургас, Богориди ВИК УСЛУГИ БУРГАС Залив край Созопол Wall! Бургас залез Театър за драма. опера и балет, Бургас Арменската черква Сурп Хач ТРИ ИГРИВИ БУРГАЗЛИЙКИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development