Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Созопол се стяга за седма лятна Академия на изкуствата



Созопол се стяга за седма лятна Академия на изкуствата
Ключови думи: Лятна Академия по изкуствата, Созопол, Стефка Евстатиева, Светозар Бенчев, Петко Радев
05 Юли 2012, Четвъртък


Автор: в-к Фактор Бургас

Лятна Академия на изкуствата в Созопол събира млади таланти от цял свят

Лятна Академия на изкустватаСозопол е място, където се събират талантливи млади хора от средните и висшите учебни заведения по изкуствата от страната и чужбина без възрастови ограничения,  които развиват и усъвършенстват своя талант пред погледа на преподаватели с утвърдени световни имена.

След успеха на предишните шест издания, където имаше участници от Франция, Гърция, Южна Корея, Бразилия, Турция, през 2012 година,  в плановете на организаторите е залегнало разширяване на  палитрата от специалности и жанрове.

Новата специалност тази година е оперно пеене с преподавател голямата оперна примаСтефка Естатиева. Oт 1989 година Евстатиева живее в САЩ. Преподавателската й дейност включва майсторски класове, вокален педагог в колеж в Дейтона Бийч-Флорида и в частното си студио в Ню Рошел-Ню Йорк, жури на международни конкурси. Тя е член на NATS ( национална организация на вокални преподаватели ) и NOA ( национална оперна асоциация ). Пяла е във всички големи оперни театри: Ла Скала, Ковънт Гардън, Парижката Гранд Опера, Метрополитън, Виенската Щатска Опера, Арена ди Верона, Театро Колон, Торонто, Монреал, Далас, Маями, Сан Франциско, Вашингтон и много, много други.

Новият жанр, който се включва в Академията през 2012 год. е живопис с преподавател професор Светозар Бенчев, който от  2003 г. e професор към НХА, катедра “рисуване”. През 2004 година той провежда workshop с курсове от лекции в Sait – Lukas Beedldende Kunst в Гент - Белгия, а през 2009 година - в Универсидад де Барселона – Барселона, Испания. От 2007 година Светозар Бенчев е ръководител на катедра „ рисуване“ в Националната художествена академия.

През годините преподаватели в Академията са били проф. Петко Радев- кларинет, доц. Ростислав Йовчев – пиано,проф. Хелене Льотен – клавирен съпровод на струнни, духови, ударни инструменти и пеене, проф. Владислав Григоров – валдхорна, проф. Анатоли Кръстев - виолончело, Мария Принц – пиано и камерна музика, асистент Светослав Добрев – актьорско майсторство.

Седмата Лятна Академия на изкуствата започва от  13 и ще продължи до  25 юли. В нея ще се проведат шест майсторски класа по класически музикални инструменти и уъркшоп по живопис.

Преподаватели тази година ще са проф. Георги Спасов - флейта, проф. Петко Радев- кларинет, проф. Владислав Григоров – валдхорна, проф. Анатоли Кръстев - виолончело, Стефка Евстатиева – оперно пеене, Мария Принц – пиано и камерна музика, проф.Светослав Бенчев – живопис.

Артистичен директорна Академията е проф. Георги Спасов. На практика той поставя нейното с първия майсторски клас по флейта през 2004 година, а флейтистите през всичките години остават ядрото на Академията. Проф. Георги Спасов е преподавател по флейта в Музикалната Академия в София. Ръководи много майсторски класове, включително и в чужбина - Куба, Гърция, Турция, Южна Корея и др. Проф. Спасов е първи солист на Софийската филхармония, а за високите си професионални постижения е удостоен със „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци .

Активните участници в класовете по специален инструмент получават диплом за завършен майсторски клас на заключителният концерт на всеки клас в Градската художествена галерияСозопол, а връчването на дипломите на курсистите от уъркшопа по живопис е на изложбата им в Археологическия музей. Всеки концерт, както и изложбата, е с начало 18.30 часа.

„Уникалността на събитието се състои и в това, че освен соловите занимания по класическите инструменти и уъркшоповетев рамките на Академията младите хора общуват, живеят чрез изкуството, което правят и доказват, че за таланта няма граници” – изтъква Петя Великова, Административен директор на Академия на изкуствата. Чрез gramofona.com тя изрази благодарност на всички, които помагат за провеждането на това стойностно културно събитие и най-вече на кмета на Созопол Панайот Рейзи.



Прочетено: 11954 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Истанбул Българско село БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Йордановден 2011, Бургас - от Тина ll Черноморец-Поморие Лилиум след кафето Бургаският кей Spirit of Burgas Строеж с кран
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development