Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Остров Свети Кирик е свещено място за Аполония и за Созопол19 Август 2012, Неделя


Автор: Красимира ГЕОРГИЕВА

Остров Свети Кирик е свещено място за Аполония и за Созопол, заяви в интервю за Агенция „Фокус”   археологът Кръстина Панайотова.


Тя ръководи разкопките на остров Свети Кирик край Созопол.
„Още в края на VI – началото на V век преди Христа най-високата част на остров Свети Кирик, който тогава не е бил остров, а част от сушата, заедно с територията на днешния стар град Созопол - тази територия е превърната в сакрално място на града. Това се вижда от открития единствен засега гръцки храм от архаичната епоха на територията на България, заедно с огромен олтар от същата епоха, заедно с останки от други олтари от същата епоха - като храм и олтар от елинистическата епоха, който е построен в края на IV – началото на V век преди Христа”, каза доц. Панайотова.

Хронологически след това има открита раннохристиянска базилика, която е построена в края на IV и началото на V век след Христа и просъществувала през вековете. Има запазени сведения, че там се е намирал манастирът „Свети Кирик и Юлита”, както и църквата „Света Троица”, т.е. от края на VI век преди Христа до края на XIX век на този остров винаги са се извършвали свещенодействия. Това е едно сакрално кътче от територията на Аполония и Созопол, допълни проф. Панайотова.

в последните години на VII ми век пр.хр. около днешен Созопол се настаняват заселници от древен Милет. Те създават колонията Аполония. Последните открития на археолози дават представа за живота и бита на хората от това време.

Селище, по-старо от пирамидите в Египет, основано от първите преселници от Гърция в  Древна Аполония, беше открито от археолози в Созопол. То се намира на остров Свети Кирик и Юлита. Според доц. Кръстина Панайотова е единственото по рода си у нас. Археолозите са открили шест помещения, улица и два канала.
Прочетено: 12184 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Бургас, ФЛОРА 2009 БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Конкурс прическа Бургас 2009 pepi Флора Бургас 2009 Елена жици край пътя Преставяне на книгата РОДЪТ СИРЕКОВИ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development