Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Остров Свети Кирик е свещено място за Аполония и за Созопол19 Август 2012, Неделя


Автор: Красимира ГЕОРГИЕВА

Остров Свети Кирик е свещено място за Аполония и за Созопол, заяви в интервю за Агенция „Фокус”   археологът Кръстина Панайотова.


Тя ръководи разкопките на остров Свети Кирик край Созопол.
„Още в края на VI – началото на V век преди Христа най-високата част на остров Свети Кирик, който тогава не е бил остров, а част от сушата, заедно с територията на днешния стар град Созопол - тази територия е превърната в сакрално място на града. Това се вижда от открития единствен засега гръцки храм от архаичната епоха на територията на България, заедно с огромен олтар от същата епоха, заедно с останки от други олтари от същата епоха - като храм и олтар от елинистическата епоха, който е построен в края на IV – началото на V век преди Христа”, каза доц. Панайотова.

Хронологически след това има открита раннохристиянска базилика, която е построена в края на IV и началото на V век след Христа и просъществувала през вековете. Има запазени сведения, че там се е намирал манастирът „Свети Кирик и Юлита”, както и църквата „Света Троица”, т.е. от края на VI век преди Христа до края на XIX век на този остров винаги са се извършвали свещенодействия. Това е едно сакрално кътче от територията на Аполония и Созопол, допълни проф. Панайотова.

в последните години на VII ми век пр.хр. около днешен Созопол се настаняват заселници от древен Милет. Те създават колонията Аполония. Последните открития на археолози дават представа за живота и бита на хората от това време.

Селище, по-старо от пирамидите в Египет, основано от първите преселници от Гърция в  Древна Аполония, беше открито от археолози в Созопол. То се намира на остров Свети Кирик и Юлита. Според доц. Кръстина Панайотова е единственото по рода си у нас. Археолозите са открили шест помещения, улица и два канала.
Прочетено: 11504 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Аз с майка и татко пепита Тройно дестилирана украинска водка Ремонтира носачи BMW Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Театър за драма. опера и балет, Бургас сградата на Общината Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ димитров ден Аз и моя брат  аз с двете  деца и той с неговата си дъщеря на тела Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development