Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Зоопарк Айтос10 Септември 2012, ПонеделникЗоопаркът на Айтос е разположен в северната част на парк Славеева река. Заема площ от 10 дка. Над зоопарка е разположено малко езеро, приятно за отмора.


Зоопаркът е до природна местност "Трите братя" - зона, защитена за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.
Зоопаркът е създаден преди повече от 40 години. Той е единствен за региона след разтурване на зоокъта около паметника Пушкин в Морската градина в Бургас. Зоопаркът е привлекателно мяста, с екзотични представители.
Заедно с етнографския комплекс „Генгер”, централната алея на лесопарка достигаща до язовир, който е подходящ за любителски и състезателен риболов, местността „Казаните”, природната забележителност – скалното образование „Трите братя”, ресторант „Колизеум” с паркинг с повече от 50 места за коли, стена за алпинисти, закрито стрелбище, което функционира и е отлична база за провеждане на спортни игри и състезания, изкуствено езеро и намираща се до него детска площадка с обновени композиционни елементи, обособяват красивият айтоски парк „Славеева река”. Той е разположен на площ от 1336 ха. и е туристически обект от местно и регионално значение. Зоопарк гр. Айтос е собственост на Община Айтос. От създаването си, функционирането му е дейност, финансирана от Общината. Животновъдния обект има лиценз №7 от 31.05.2008г., със срок на валидност пет години. Към момента в Зоопарка се отглеждат около 200бр. животни от 29 вида, включително птици. Най- атрактивните са кафява мечка, щрауси, лами, пони, елен-лопатар, муфлони, миещо мече, маймуни, голямо разнообразие на гълъби, мандаринки, фазани и пауни. Понастоящем Зоопарка се обслужва от 12 души персонал на постоянен трудов договор и ветеринарен лекар и биолог на временни договори. Животните, които изискват специално лечение се обслужват във ветеринарна клиника гр. Стара Загора. 
 Зоопарк гр. Айтос има въведена такса вход от 1лв. за деца над 7г. и възрастни, като децата до 7г. трябва задължително да са с придружител. Работно време-всеки ден от 10.00 до 19.30ч. 
 Зоопарк гр. Айтос провежда образователна и възпитателна дейност. Периодично се изнасят беседи пред ученици от училищата на територията на Зоопарка и в заседателната зала на общината. Ако групата иска беседа с информация за отглеждането на животните в Зоопарка, трябва предварително да уведоми Управителя на Зоопарка на посочения по- долу телефон, за деня и часа на посещението. Беседата е безплатна. Освен редовни грижи за животните и техните местообитания се прави всичко възможно и за облагородяване на средата, както на територията на зоологическата градина, така и за целия околен парк “Славеева река”.  Всеки, който иска да осинови животно от Зоопарка и да полага грижи за него, може да се обърне към ръководството на Зоопарка за подробна информация. 
 Зоопарка приема дарения във вид на храна за животните или средства за отглеждането им, срещу подписване на договори за дарения от двете страни, като дарителя има право да следи изразходването на дарението. 

За контакти със Зоопарка:
гр. Айтос, Община Айтос 
Росица Златева 
Управител Зоопарк 
Тел: 0895 764405 
[email protected]


Прочетено: 33872 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
3
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Фен Море,земя, въздух Арина Декабрь 2017 года Флора Бургас 2009 горноезеровски циганин Бодил край Ясна поляна спретната къщурка димитров ден
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development