Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ретроспективна изложба на бургаския художник Георги БаевГеорги Баев
Ключови думи: Баев, Георги Баев, бургаски художник
15 Май 2013, СрядаВ Националния музей на българското изобразително изкуство от 16 май - 8 юли 2013 представят ретроспективна изложба на бургаския художник Георги Баев

Творчеството на Георги Баев е символ на бургаската живопис от втората половина на ХХ век. В историята на съвременното българско изкуство името на Георги Баев е свързано с процесите на разчупване на инерцията, новите изразни средства в живопистта стремежът за извоюване на творческа свобода, характерни за края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Творческият път наГеорги Баеве свързан с Бургас. В процеса на творческо осмисляне на морската тема, художникът изминава пътя от натурата към нейното все по-категорично преодоляване и достигане на напълно автономни живописни стойности в колоритното изграждане и синтеза между форма и пространство.

През периода на централизирано управление на художествения живот в страната и в условията на нормативно наложена идеологическа доктрина за изкуството, името на Баев става синоним на личност с ярка творческа индивидуалност и твърдо отстоявана гражданска позиция.
Изложбата включва 140 произведения – живопис, рисунки и литографии - от колекциите на НМБИИ, СГХГ, галериите в Бургас, Сливен, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Колекция – дарение Светлин Русев, семейството на художника и частни колекционери.

Прочетено: 11838 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Йоан Костадинов Извилистая жизнь дерева Стена Семейство на плажа Разоран двор, угар Рибарският пристан в Созопол Египет KST Bourgas 1975 камини Професиоанални Американски Кокили за Строители Кокили за Строителите-супер НОВО!!! КРАСИВИ И ПОЛЕЗНИ НЕЩА!
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development