Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

14 юни е Световният ден на безвъзмездния кръводарител



14 Юни 2013, Петък



С отбелязването на Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител , Областен съвет на БЧК Бургас изказва благодарност към всички кръводарители, които са се включвали в акциите по доброволно и безвъзмездно кръводаряване, както и към онези без чиято помощ и съдействие това не би било възможно.

14 юни е Световният ден на безвъзмездния кръводарител!

Милиони хора по света дължат живота си на хора, които те никога не срещат - хора, които даряват кръвта си доброволно и безвъзмездно. Практиката от цял свят доказва, че най-безопасна е доброволно дарената кръв, защото рискът от предаване на живото застрашаващи инфекции при доброволните кръводарители е сведен до минимум.
Именно на тези герои на нашето ежедневие е посветен Световният ден на безвъзмездният кръводарител. Този ден има особено значение в историята на здравеопазването като рожден ден на носителя на Нобелова награда Карл Ландщайнер - откривателя на кръвните групи. Това е възможност за израз на благодарност към хората , които безвъзмездно даряват живот. Мотото на десетата годишнина е „Подари живот! Дари кръв!“. Днес повече от 92 милиона души годишно в света даряват кръв, 62 страни разчитат само на доброволното и безвъзмездно кръводаряване. СЗО си поставя за цел през 2020г. във всички държави доставките на кръв да бъдат 100% от доброволни и безвъзмездни донори.
С отбелязването на Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител , Областен съвет на БЧК Бургас изказва благодарност към всички кръводарители, които са се включвали в акциите по доброволно и безвъзмездно кръводаряване, както и към онези без чиято помощ и съдействие това не би било възможно, а именно - ректорите на университетите: БСУ - проф. Янков и проф. Петков - университет "Проф. д-р Асен Златаров", г- н Митрьо Митрев – директор на „Карина“ АД гр. Карнобат, всички медии и екипите на отделение по трансфузионна  хематология гр. Бургас начело с д-р Бояджиев. Областната организация на БЧК Бургас, прави промоции на безвъзмездното и доброволно кръводаряване сред подрастващите и младежите с които цели повишаване чувствителността на обществото към проблемите на доброволното кръводаряване. На фокус са младите хора. Надеждата е , че ново поколение доброволни кръводарители ще последва този пример.

Как ще ги научим на това да бъдат част от промяната - зависи от нас!


Прочетено: 3662 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Странджа Гората къщичка в градината Водна топка Pepi Бургаският мост Spirit of Burgas Изгрев Кокили за Строители!!! hannah montana Конкурс прическа Бургас 2009 Spirit of Burgas АХИЛОЙ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development