Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Връчиха наградите Христо Г. Данов17 Юни 2013, ПонеделникВасил Василев, заместник-министър на културата, връчи голямата награда Хр. Г. ДАНОВ за цялостен принос в националната книжовна култура. Този път носителят е големият български поет, преводач и драматург Иван Теофилов с псевдоним Иван Свежин за книга си Митология на погледа.

Церемонията по връчване се състоя в къщата-музей на Хр. Г. Данов в Стария Пловдив. 
Добрите традиции и практики на Министерството на културата в областта на книгоиздаването ще продължат и занапред. Министерството на културата ще продължи и за в бъдеще да подкрепя и сътрудничи за Националната награда Христо Г. Данов, учредена през 1999.
Иван Теофилов е роден през 1931 г. в Пловдив. Той сподели, че докато е подготвял най-новата си книга - "Митология на погледа", издание на "Хермес", никога не е и предполагал, че ще бъде възнаграден толкова много за труда си.
Отличените с Национална награда "Христо Г. Данов"- 2013, са: за българска художествена литература - Людмил Тодоров за "Шлеп в пустинята" (изд. "Жанет 45"); преводна художествена литература - издателство "Колибри" за поредицата "Съвременна европейска проза"; хуманитаристика - Николай Аретов и издателство "Кралица Маб" за "Емоционалното съдържание на българската национална идентичност: исторически корени и съвременни измерения"; изкуство на книгата - издателство "Блек Фламинго Пъблишинг" за поредицата, оформена от Aelia Laelia; издание за деца - издателство "Изток-Запад" и Петър Величков за съставителството на "Таралеж се жени" от Яна Язова; книгоразпространение - няма номинации; представяне на българската книга - Валентин Дишев за "Страници", предаване за литература на БНР-Радио Благоевград; библиотеки и библиотечно дело - РБ "Михалаки Георгиев" - Видин; електронно издаване и нови технологии - Румен Леонидов за www.Fakel.bg.

Книгата „Митология на погледа” на Иван Теофилов съдържа продължението на „Предизвикани записки”, чието начало познаваме от предишната му книга с фрагменти - „Вселената на яйцето”, както и втора част – „Из моите занимания”. В нея могат да се прочетат преведени от Теофилов стихове от поети като Ахматова, Цветаева, Гумильов, Набоков, Бродски и др. Иван Теофилов е на 82 години. През 1955-1961 г. е драматург и режисьор в театрите в Русе, Силистра, Бургас, Сливен и в Централния куклен театър в София. През 1959 г. специализира в Чехословакия. От 1962 до 1978 г. е драматург в Централния куклен театър. През 1978-1991 е редактор на библиотека „Поетичен глобус“ в издателство „Народна култура“. Едновременно е и редактор (1984-1991) в отдел „Поезия“ на списание „Пламък“. Създател и главен редактор на литературното списание „Сезон“. Бил е секретар на Сдружението на българските писатели (1994/95) и негов председател (1998-2000).Прочетено: 8128 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepta Пристанище Приморско pepita Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи Pepi Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Извилистая жизнь дерева Републиканска след ремонта Строители на съвременна България Балчик самотна обитателка Бургас-моста
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development