Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Връчиха наградите Христо Г. Данов



17 Юни 2013, Понеделник



Васил Василев, заместник-министър на културата, връчи голямата награда Хр. Г. ДАНОВ за цялостен принос в националната книжовна култура. Този път носителят е големият български поет, преводач и драматург Иван Теофилов с псевдоним Иван Свежин за книга си Митология на погледа.

Церемонията по връчване се състоя в къщата-музей на Хр. Г. Данов в Стария Пловдив. 
Добрите традиции и практики на Министерството на културата в областта на книгоиздаването ще продължат и занапред. Министерството на културата ще продължи и за в бъдеще да подкрепя и сътрудничи за Националната награда Христо Г. Данов, учредена през 1999.
Иван Теофилов е роден през 1931 г. в Пловдив. Той сподели, че докато е подготвял най-новата си книга - "Митология на погледа", издание на "Хермес", никога не е и предполагал, че ще бъде възнаграден толкова много за труда си.
Отличените с Национална награда "Христо Г. Данов"- 2013, са: за българска художествена литература - Людмил Тодоров за "Шлеп в пустинята" (изд. "Жанет 45"); преводна художествена литература - издателство "Колибри" за поредицата "Съвременна европейска проза"; хуманитаристика - Николай Аретов и издателство "Кралица Маб" за "Емоционалното съдържание на българската национална идентичност: исторически корени и съвременни измерения"; изкуство на книгата - издателство "Блек Фламинго Пъблишинг" за поредицата, оформена от Aelia Laelia; издание за деца - издателство "Изток-Запад" и Петър Величков за съставителството на "Таралеж се жени" от Яна Язова; книгоразпространение - няма номинации; представяне на българската книга - Валентин Дишев за "Страници", предаване за литература на БНР-Радио Благоевград; библиотеки и библиотечно дело - РБ "Михалаки Георгиев" - Видин; електронно издаване и нови технологии - Румен Леонидов за www.Fakel.bg.

Книгата „Митология на погледа” на Иван Теофилов съдържа продължението на „Предизвикани записки”, чието начало познаваме от предишната му книга с фрагменти - „Вселената на яйцето”, както и втора част – „Из моите занимания”. В нея могат да се прочетат преведени от Теофилов стихове от поети като Ахматова, Цветаева, Гумильов, Набоков, Бродски и др. Иван Теофилов е на 82 години. През 1955-1961 г. е драматург и режисьор в театрите в Русе, Силистра, Бургас, Сливен и в Централния куклен театър в София. През 1959 г. специализира в Чехословакия. От 1962 до 1978 г. е драматург в Централния куклен театър. През 1978-1991 е редактор на библиотека „Поетичен глобус“ в издателство „Народна култура“. Едновременно е и редактор (1984-1991) в отдел „Поезия“ на списание „Пламък“. Създател и главен редактор на литературното списание „Сезон“. Бил е секретар на Сдружението на българските писатели (1994/95) и негов председател (1998-2000).



Прочетено: 9416 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия Кавказка иглика hannah montana Неизмазана тухлена селска къща Pepi следобедно спокойствие Бургас Флора Бургас 2009 Underground строителство Pepi Конкурс прическа Бургас 2009 Мебелна Фабрика ДИЕЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development