Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Птичи екстри в Атанасовско езеро24 Юли 2013, СрядаСистемата за контрол на хищници в Атанасовско езеро бе подобрена в началото на размножителния сезон на птиците през тази година


Системата за щадящ контрол на хищници в Атанасовско езеро бе подобрена в началото на размножителния сезон на птиците през тази година от Българско дружество за защита на птиците с помощта на солничарите от Черноморски солнициБургас. Това е само едно от усилията на БДЗП да ограничи щетите, които скитащите кучета, котки и чакали нанасят на птиците, гнездящи на земята в Атанасовско езеро.
Преди три години във влажната зона бяха поставени първите за страната ни два електропастира, ограждащи две от големите диги във водоема. Те имат за цел да защитават редките и застрашени от изчезване видове птици, обитаващи плитката лагуна от дребните хищни бозайници. Електропастирите се използват широко у нас и по света за безопасно спиране на придвижването на много видове бозайници. Тази система за контрол се приложи експериментално у нас, като един нов и модерен подход в съвременната природозащита за предпазване на кокилобегача, саблеклюна, различни видове рибарки и други птици, чиито яйца и малки най-често стават жертви на скитащите кучета, котки и чакали.
Опитът ни показа, че използването на електропастири във водоем, който рязко променя дълбочината си има своите недостатъци. Системата, например,  не функционира добре и в полза на птиците при повишаване на нивото на водата, защото в този случай електропастирите се оказват под вода и спират да работят. В сила е  и обратното – при по-ниски нива на водата покрай тях, когато езерото пресъхва, хищниците се научават да ги заобикалят.
Поради това, тази пролет БДЗП по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС постави допълнителна изолираща мрежа, която се надяваме да затруднява още повече преминаването през електропастира. Мрежата минава на разстояние 4-5 метра навътре във водата, като по този начин прави заобикалянето й по-сложно и трудно, дори и при по-ниска вода в Атанасовско езеро. Разбира се, БДЗП не спира да следи какъв е ефектът от експеримента и наблюденията направени до сега показват, че кучетата, чакалите и по-дребните хищници не преминават през поставеното ограждение. Мониторингът на нововъведението към системата за контрол на хищници ще продължи и през зимата, за да се прецени дали ще издържи и през този сезон.


Прочетено: 8218 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ димитров ден горноезеровски циганин Созопол Пристанище Созопол грее грее Роза Тройката, паметника Община Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 отбор ГРОБИЩЕН ПАРК
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development