Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Птичи екстри в Атанасовско езеро



24 Юли 2013, Сряда



Системата за контрол на хищници в Атанасовско езеро бе подобрена в началото на размножителния сезон на птиците през тази година


Системата за щадящ контрол на хищници в Атанасовско езеро бе подобрена в началото на размножителния сезон на птиците през тази година от Българско дружество за защита на птиците с помощта на солничарите от Черноморски солнициБургас. Това е само едно от усилията на БДЗП да ограничи щетите, които скитащите кучета, котки и чакали нанасят на птиците, гнездящи на земята в Атанасовско езеро.
Преди три години във влажната зона бяха поставени първите за страната ни два електропастира, ограждащи две от големите диги във водоема. Те имат за цел да защитават редките и застрашени от изчезване видове птици, обитаващи плитката лагуна от дребните хищни бозайници. Електропастирите се използват широко у нас и по света за безопасно спиране на придвижването на много видове бозайници. Тази система за контрол се приложи експериментално у нас, като един нов и модерен подход в съвременната природозащита за предпазване на кокилобегача, саблеклюна, различни видове рибарки и други птици, чиито яйца и малки най-често стават жертви на скитащите кучета, котки и чакали.
Опитът ни показа, че използването на електропастири във водоем, който рязко променя дълбочината си има своите недостатъци. Системата, например,  не функционира добре и в полза на птиците при повишаване на нивото на водата, защото в този случай електропастирите се оказват под вода и спират да работят. В сила е  и обратното – при по-ниски нива на водата покрай тях, когато езерото пресъхва, хищниците се научават да ги заобикалят.
Поради това, тази пролет БДЗП по проект „Живот за Бургаските езера” към програма LIFE+ на ЕС постави допълнителна изолираща мрежа, която се надяваме да затруднява още повече преминаването през електропастира. Мрежата минава на разстояние 4-5 метра навътре във водата, като по този начин прави заобикалянето й по-сложно и трудно, дори и при по-ниска вода в Атанасовско езеро. Разбира се, БДЗП не спира да следи какъв е ефектът от експеримента и наблюденията направени до сега показват, че кучетата, чакалите и по-дребните хищници не преминават през поставеното ограждение. Мониторингът на нововъведението към системата за контрол на хищници ще продължи и през зимата, за да се прецени дали ще издържи и през този сезон.


Прочетено: 9756 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Данил МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ С ДВА ПИСТОЛЕТА 4 л./мин, гаранция, сервиз. DFP325 SERAFIMOV SYSTEMS -2720 ЛВ. pepi коледни песни Алеята-Бургас Флора Бургас 2009 ГРОБИЩЕН ПАРК Spirit of Burgas Исторически музей, Бургас Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development