Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Арт птици от метал и тръстика украсяват Бургас за Фестивала на солта



15 Август 2013, Четвъртък



Бургас все по-красив, чак пресолен. За Фестивала на солта в алпинеума на градинката до Часовника и до фонтана на Тройката  кацат три странни и артистични птици.  Според Общината - елегантните им метални тела и разперени крила създават усещането за полет, но грубата тръстика показва естествената им връзка с езерата като място за живот, хранене и размножаване.

След това, металните птици ще се преместят от Бургас в своя естествен дом на дигите на Атанасовско езеро, където ще бъдат монтирани по време на Фестивала на солта. Измислени са и са изработени са от двама сценографи от Пловдив и Бургас – Димитър и Станила Воденичарови, а тръстиковите им оперения са доставени директно от Атанасовско езеро и са сплетени от местния рибар Руси Тодоров. 
От проект „Солта на живота“ се надяват да провокират интереса на бургазлии и гости на града и да ги приканят да се включат във Фестивала на солта, който ще се проведе за пръв път на брега на лагуната Атанасовско езеро – до басейните с лугата и калта и в производственото хале на Южните солници.
Фестивалът е еднодневен (ще се случи само в петък на 23 август), но затова пък е много разнообразен. Участниците ще имат възможност да опитат какво е да си солничар за един ден, как се добива солта, да научат ползите и приложенията на най-важния продукт на Атанасовско езеро – солта, както и да разберат каква е връзката между солодобива и птиците. Ателие за себепознание „Солта на живота“, шоу на кайт сърфисти, арт занимания за деца са само част от подготвените забавления. Ще има базар на солни продукти, мазане с кал, конкурс Мис и Мистър „Солена кал“, решетка на солта, о-каляни лица и т.н. Фестивалният ден ще приключи по тъмно с концерт между лугата и морето на реге групата „Мерудия“.
Организаторите призовават гостите на фестивала да помогнат да се намали въглеродния отпечатък на събитието и да дойдат с велосипед, пеша, по море и само в краен случай с автомобил.  Всички са добре дошли, особено ако са заредени с добро настроение и са отворени за нови преживявания на открито.
Проект „Солта на живота“ се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД. Финансиран е от Програма LIFE+ на Европейския съюз. Екипът благодари за съдействието на Община Бургас, която разреши тръстиковите птици да гостуват 10 дни в градинките на града.


Прочетено: 16632 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
лека вечер Заслон в местност Силкосия отгоре е по-забавно и по-безопасно Летен театър Бургас-моста Залез Бургаски залез.JPG Конкурс прическа Бургас 2009 Краси ЛЯТНА ЗАНИМАЛНЯ-ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development