Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Двете части на Атанасовското езеро са солници.

Луга и лечебна кал в Атанасовското езеро - хит на сезона



Атанасовско езеро
Ключови думи: Атанасовско езеро, лечебна кал, луга, Черноморски солници
30 Август 2013, Петък



Всеки ден басейните с луга и лечебна кал на Атанасовското езеро се посещават от над 3000 души.


Мониторинг на посетителите на Атанасовско езеро се прави за първи път, и макар избраната точка на преброяване да не от най-важните по отношение на птиците и местообитанията като цяло, мястото на броене – басейните  за свободен достъп с луга и лечебна кал, са едно от придобилите изключителна популярност места през последните години в Бургас и особено това лято след подобренията направени от „Черноморски солници“ АД. За едни това е забавление и атракция - да се омажеш до уши с кал, за други е надежда за изцеление и лечение на кожни проблеми и заболявания на опорно-двигателния апарат. За всички обаче това е среща с природата и още едно напомняне за връзката ни с нея.
Резултатите се оказаха шокиращи, дори за екипа, осъществил мониторинга – на 24.08 (събота) бяха преброени 2645 посетители, а на 27.08 (вторник) – делничен ден – броят им не бе много по-различен – 2348. Цифрите са далеч по-високи от тези, споменавани до момента като евентуален брой посетители и показват че има много сериозен натиск за територията. Въпрос на допълнителни анализи от страна на стопанина на басейните „Черноморски солници“ АД е решението за бъдещето на това място и начина му на функциониране през следващите години.
Мониторингът на посетителите се осъществява във връзка с разработвания План за подобряване на посетителската инфраструктура по проект „Солта на живота” на Българска Фондация Биоразнообразие, финансиран от  Програма LIFE+ на ЕС и осъществяван в партньорство с „Черноморски солници” АД и Българско дружество за защита на птиците. В рамките на Плана през следващата година предстои създаването на две интерпретативни еко-пътеки – за солта и саблеклюна, както и на фотографско укритие. Мониторингът се извърши под ръководството на Андриана Андреева, експерт „Интерпретация и туризъм” към проекта и с активното съдействие на 12 доброволци  от природозащитната бригада „Атанасовско езеро 2013“, организирана от БДЗП. 


Прочетено: 6754 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
нощен бряг Конникът в парк Богориди, Бургас Арменската черква Сурп Хач майк 7 Бургас, ФЛОРА 2009 Черноморец Бургас Хебел ремонтира,кормилна система МАРИНА КЕИП Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development