Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Малки и големи се обединиха в защита на обиталищата на прилепи в СтранджаМалки и големи се обединиха в защита на обиталищата на прилепи в Странджа
Ключови думи: прилепи, община малко търново, малко търново
01 Септември 2014, ПонеделникЕвропейската нощ на прилепите започна още в ранния следобед – с теоретично обучение и задълбочена практика

Децата на Малко Търново, природозащитници и местни жители се включиха в неповторим празник, в какъвто се превърна научно-изследователската среща по повод Европейската нощ на прилепите – 29 август.
Така Странджа се нареди сред водещите европейски обиталища в 30 държави с традиции за опазване на редките защитени видове.
В България Нощта се провежда за 18-ти пореден път съгласно Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS), влязло в сила за България от 1999 г. за опазване на прилепите в Европа чрез серия от консервационни дейности. Целта бе да се популяризира идеята за опазване на популациите  и да се утвърдят и разширят познанията на младите по отношение на биоразнообразието и заобикалящата ни природна среда.
В България се срещат 33 от общо 52 вида прилепи в Европа. Според националното законодателство те са защитен вид и не се разрешава тяхното убиване, улавяне, притежаване и обезпокояване.
  Събитието се проведе във връзка с реализацията на Проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“ чрез домакинството на Дирекция на Природен парк „Странджа“.
Програмата започна в 15 часа за децата и ученици до 8-ми клас, в голямата зала на Центъра за обществена подкрепа „Цветница“ в град Малко Търново с
презентация на тема „Прилепите в ПП"Странджа" и по света, с мултимедия. Преди същинската част децата бяха отговорили на поредица от подготвителни въпроси. Лектор бе най-известният български изследовател  на обиталищата на прилепи Стоян Йорданов .
Малките зрители видяха три научно-популярни филма по темата и разгледаха макети на прилепи от територията на ПП"Странджа“, изучаваха тяхното размножаване и убежищата им.
Успоредно с това занимание проведоха катерене по въже с пещерна екипировка и със стълба,  за да добият представа за работата на прилепните екипи при проникване в подземните и въздушни местообитания на летящите бозайници. Най-малките оцветяваха  природни картини с прилепи и се включиха в състезателна викторина на тема „Опознай видовете прилепи в България“ с награди за най-любознателните. Предвидени бяха кулинарни изкушения  и изработване на маска-прилеп, с която всеки участник се включи в незабравимото приключение из град Малко Търново. На свечеряване започна и разходка с ултразвуков детектор из град Малко Търново, (слушане на неуловимите за човешко ухо ултразвуци, използвани от прилепите за ориентация в тъмнината). От дирекцията на ПП „Странджа“ предоставиха и костюми за тези, които пожелаха да се въплътят в прилепи.
Информационната среща се проведе като част от представянето на докладите за оценка на състоянието и мерките за възстановяване и опазване на целеви видове от ПП“Странджа“, във връзка с реализирането на проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа“.


Прочетено: 19368 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
252
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Труженики моря BSB Декабрь 2017 года Осенний натюрморт Международен Семинар на фризьорите София Приятелки в три цвята Храбрая ворона Underground строителство Театър за драма. опера и балет, Бургас Първа копка Долно Езерово
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development