Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Екология, Здравеопазване
В Бургас неочаквано беше обявена грипна епидемия

Грипна епидемия



20 Януари 2015, Вторник



Грипна епидемия. В Бургас неочаквано беше обявена грипна епидемия. За един уикенд от 700 на 11000 е нарастнал броят на болните. От ДАНС търсят причината и връзка между това и атентатите.


На 19 януари се проведе заседание на регионалния щаб за борба с грип и ОРЗ.
Информация за епидемичната ситуация в региона докладваха Д-р Г. Паздеров и Д-р В. Григорова, които информираха, че за периода 12.01.-18.01.2015 г. е регистрирана заболяемост 260,82%оо или 520 случая на заболели от грип и ОРЗ при наблюдавано население 19937 души за гр. Бургас. Най-много заболявания са регистрирани във възрастови групи 0-4г. и 5-14г., а най-малко случаи над 65 год. възраст.
След разискване щабът единодушно реши да се приложат противоепидемичните мерки срещу разпространението на Грипа във всичките му разновидности от 19.01.2015 г.:
1.     Обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас, считано от 19.01.2015 г.
2.     Преустановяване на учебните занятия във всички училища на територията на гр. Бургас за периода 19.01.201523.01.2015г. включително.
3.     Конкретизиране на противоепидемичните мерки, които е необходимо да се предприемат във връзка със снижаване на заболяемостта от Грип и ОРЗ на територията на гр. Бургас.
-         прекратяване на плановите операции в лечебните заведения
-         преустановяване на свижданията
-         засилване на мерките за предпазване от ВБИ с Грип и ОРЗ по отделения,
-         преустановяване на консултациите на здрави бременни жени и деца, както и на всички профилактични прегледи и имунизации
-         провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца не се приемат. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения и училищата
-         Ограничаване на масовите мероприятия – събрания, конференции, митинги, спортни мероприятия и др.
-         Представяне на текуща информация на на МЗ за протичане на епидемията.
При отсъствие на повече от 30% от учениците поради заболявания от грип и ОРЗ, директорът на РЗИ прави предложение до съответния инспекторат на МОН за временно прекратяване на учебните занятия в отделни учебни заведения или всички учебни заведения в областта, в зависимост от конкретната обстановка.
В случаи на заболявания над 30% от учениците ще се обявява грипна ваканция и в училища извън гр. Бургас.

Във връзка с обявената грипна епидемия в гр. Бургас, на основание издадено предписание на РЗИ – Бургас с Изх. №12-ПЕК/19.01.2015г., се въвеждат следните мерки:
-          За МБАЛ „Дева Мария“ Бургас
1.       Преустановяване на плановите операции в МБАЛ „Дева Мария“
2.       Преустановяване на свижданията и услугата „Карта за постоянен достъп“ .
3.       Сведения за състоянието на пациентите се дават от дежурните лекари в часовете за свиждане.
 
-          За МЦ „Дева Мария“ и МЦ „Света София“
1.       Преустановяване на профилактични прегледи и консултации на бременни жени и деца
 
-          За училище за родители „Биберон“ в КЦ „Морско казино“
1.Преустановяват се всички мероприятия и безплатни лекции за родители.


Кметът към аптеките: Не вдигайте спекулативно цените заради грипа!
 
Със заповед на Николов детските градини насищат дневното меню с повече плодове и чай
 
 
Кметът на Бургас Димитър Николов призова търговците на противогрипни лекарства да не вдигат спекулативно цените им заради обявената епидемия.  Повод за апела му са сигнали от граждани, които установили, че изписаните от личните им лекари лекарства против грип се продават в някои аптеки на завишени цени. Николов издаде заповед и за промяна на дневното меню на детските градини и яслите на територията на общината. Освен недопускането на външни лица и родители в сградите, директорите са задължени да предлагат на децата наситена с витамини храна и включат повече плодове и чай.
Грипната ваканция в бургаските училище ще продължи до петък включително. Тогава ще се събере и областния епидемиологичен щаб, за да се анализират последните показатели за броя на заболелите.
Всички служители на Община Бургас, които работят във фронт офиси, ще обслужват гражданите с противогрипни маски, които ще бъдат предоставени от МБАЛ Бургас. Ограничава се и провеждането на масови културни и спортни събития, особено с участието на деца.
Кметът Николов и областният управител Вълчо Чолаков взеха решение, да поискат съдействие от Министерството на здравеопазването за доставяне в Бургас на противогрипни лекарства, които да се раздават в болниците и на работещите в обществените институции.
Данните на РЗИ показват рязко увеличение на заболелите през уикенда. 70 % от тях са носители на щам А и щам В. За разлика от миналата година, когато заболелите бяха предимно във възрастова група над 55 години, сега най- много заболели има при децата от 0 до 14 години. 


Прочетено: 14550 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Машините на Леонардо Spirit of Burgas Флора Бургас 2009 Списание Влъхвите Рибари в Истанбул завихряне залез над ез.Вая-Бургас.JPG Първа копка Ремонт носачи Казанлък Флора Бургас 2009 ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ Бургас-моста
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development