Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В БУРГАС БЕ ПОДПИСАН МЕМОРАНДУМ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ИНТЕГРИРАН ПРОФЕСИОНАЛЕН КОЛЕЖБургас, Димитър Николов, интегриран професионален колеж
Ключови думи: Бургас, Димитър Николов, интегриран професионален колеж
19 Ноември 2015, ЧетвъртъкКметът Димитър Николов и министърът на образованието проф. Тодор Танев подписаха меморандум за създаване на интегриран професионален колеж в Бургас.

Споразумението беше подкрепено с подписите на представители на водещи компании в туристическата индустрия, директорите на професионалните училища и гимназии, ректорите на бургаските висши учебни заведения и браншовите организации.

Инициативата за подписването на меморандума е на кмета Димитър Николов.

Идеята на интегрирания колеж е да запълни нишата между средното и висшето образование, която съществува в момента, да подготвя квалифицирани кадри за туристическиата индустрия, както и да даде старт на т. нар. дуално обучение. Новото учебно заведение ще дава възможност на колежаните да се обучават 4 дни в седмицата "на терен" - във фирми, чиято дейност е свързана с изучаваните от тях специалности.
"На бизнеса му трябват и хора, които са със след средно, но не непременно с висше образование", заяви министър Танев.

Кметът Николов сподели, че в момента ни трябват именно такива съвременни форми на обучение, подобни на дуалното образование, което има в Германия, Швейцария и Австрия.

Бизнесът ще казва колко кадри и в какви туристически специалности са му необходими, ще участва в разработването на учебните програми и планове на новия колеж.

Професионалният колеж трябва да бъдат насочен и към новите технологии в туризма, за да бъдат младите хора в крак с времето и да останат да работят за родния туристически бранш, а не в чужбина.
Бъдещото училище ще дава достатъчно професионални умения, а партньорството на местния бизнес ще осигурява стажуването. Той ще надгражда средното образование и ще гарантира получаването на онези компетентности, които ще позволят на завършващите да се реализират успешно на пазара на труда, без да им е необходимо висше образование.

На срещата бяха обсъдени още очакванията на бизнеса от новия колеж в Бургас и промени в Закона за професионалното образование и обучение по английски, изготвени съвместно между МОН, индустрията и бизнес организациите в България.

Подписването на меморандума бе част от шестата дискусия от националната кампания "Да! На българската икономика" на в. "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).
Прочетено: 49130 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
463
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Приятели Водорасли Аквасорс Жреци на музите 2009 Черноморец-Поморие Цветы луговые Дива свиня зад решека Александропулис, юни.2007 деца лека вечер Ловец, авджия Извилистая жизнь дерева Машините на Леонардо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development