Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Рядък вид чапла е наблюдаван в Атанасовско езерорифова чапла
Ключови думи: рифова чапла, Атанасовско езеро
27 Май 2016, ПетъкНаблюдението на рифова чапла, заедно с чудесните новини за завръщането в Атанасовско езеро на кавказкото попче (Knipowitschia caucasica), след почти пълното му изчезване през миналата година, още веднъж потвърждават високата консервационна и природна стойност на Атанасовско езеро, заслужили му титлата за най-богатото на птици място в България.

На 20 май 2016 г. по време на поставяне на фотокапани като част от проучването за натиска от чакали и други хищници върху гнездовите колонии в поддържан резерват „Атанасовско езеро“, консервационният експерт на проект "Солта на живота", Спас Узунов наблюдава рядката за страната рифова чапла (Egretta gularis).
Това е трето наблюдение за вида в България и второ в Атанасовско езеро, след 2013 г. (първото наблюдение за страната е в местността Пода, отново близо до Бургас). Установи се, че вероятно същата птица е наблюдавана по-рано през седмицата и от орнитолога Даниел Митев в езерото.
Рифовата чапла е тропически вид, разпространен предимно в района на Червено море и Персийския залив. Достига на изток до Индия и Шри Ланка, а на запад - до Мавритания и Габон. Малка колония гнезди в Южна Испания, а единични птици достигат Карибите, Северна и Южна Америка. Храни се с дребни риби от семейства селдови, хамсиеви и попчета.
Наблюдението на рифова чапла, заедно с чудесните новини за завръщането в Атанасовско езеро на кавказкото попче (Knipowitschia caucasica), след почти пълното му изчезване през миналата година, още веднъж потвърждават високата консервационна и природна стойност на Атанасовско езеро, заслужили му титлата за най-богатото на птици място в България.
Проучванията в Атанасовско езеро се извършват в рамките на проекта на Българска фондация Биоразнообразие „Солта на живота“, финансиран от програма LIFE+ на Европейската комисия. 


Прочетено: 19070 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Гимназия Раковски МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ. Весела Miss Sixty Цветя KST Bourgas 1975 До другото лято камини Истанбул Божидара -спокойствие в морската градина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development