Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

За първи път в историята на бургаската ортопедия – УМБАЛ Бургас представи доклад на международен форумД-р Иван Зайков и д-р Лъчезар Томов (отляво надясно)
Ключови думи: УМБАЛ-Бургас, ортопедия, лекари, доклад, форум
18 Май 2017, ЧетвъртъкДокладът на ортопедите представя съвременната практика на отделението при патологията на Ахилесовото сухожилие

За първи път в историята на бургаската ортопедия лекари от УМБАЛ Бургас представиха доклад на международен специализиран форум. Отделението по ортопедия участва с научно съобщение в конференция с международно участие, организирана от Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена. Конференцията на тема „Заболявания и травми на ходилото и глезена“ се проведе в края на м. април т.г. и събра близо 100 тясно профилирани специалисти-ортопеди.

Докладът на ортопедите на УМБАЛ Бургас представя съвременната практика на отделението при патологията на Ахилесовото сухожилие. Ахилесовото сухожилие е най-мощното сухожилие в човешкото тяло, способно да издържи натоварване близо 400 кг, но то се травмира много често, посочи д-р Стоян Христов, който изнесе доклада. Д-р Христов е един от специалистите в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас, който е практикувал в няколко болници в чужбина и се стреми да прилага в Бургас иновативни и нетравматични методики на лечение. Името му е известно най-вече на родителите на малки деца, защото интересите и практиката му са свързани и с детската ортопедия.

Докладът обобщава случаите на пациенти с патология на Ахилесовото сухожилие, лекувани (оперативно и неоперативно) в отделението – 115 души за седемгодишен период . Те се делят на два типа – с дегенеративни промени (настъпващи с възрастта или спецификата на живот) и с травми. „Най-важното при тези заболявания е правилната преценка на специалиста. Световната тенденция в съвременното лечение е да се използват медикаменти с локално приложение, които се поставят директно между сухожилието и неговата обвивка, премахват болката и връщат движенията, както и миниинвазивни техники, които успешно прилагаме и при нас“, обяснява д-р Христов.

Проблеми с Ахилесовото сухожилие най-често възникват при мъжете, при спортисти, бивши спортисти или т.нар. неделни спортисти, които се натоварват интензивно веднъж в седмицата, без загрявка. Средната възраст на пациентите е 37-43 г. – т.е. това са млади хора в работоспособна възраст, които не могат да си позволят дълги болнични и отсъствие от работа.

Травмите на стъпалото и глезена са само малка част от дейностите, извършвани в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Тук годишно се правят над 1200 операции, като голяма част са планови и са в сферата както на коригиращи дегенеративните последствия на крайниците, така и на ендопротезирането – най-вече подмяна на тазобедрени и коленни стави. Статистиката поставя Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас на първо място в Югоизточна България по брой операции и преминали пациенти.


Прочетено: 14926 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж1 паметникът на Руската армия АРКУТИНО витраж4 Ремонтира рециклира носачи шарнирни болтове Конкурс прическа Бургас 2009 Мебелна Фабрика ДИЕЗ МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. 6 морето в началото на новата година Флора Бургас 2009 Летен театър
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development