Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Първият уродинамичен кабинет в областта заработи в УМБАЛ БургасЕкипът на Отделениетопланира да надгради оборудването с допълнителни приставки за детайлно изследване на сфинктерния апарат
Ключови думи: кабинет, отделение, урология, УМБАЛ, Бургас, Флагман
05 Август 2017, СъботаИзследването е препоръчително и при всички пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия

Първият кабинет в областта за изследване функцията на долните пикочни пътища заработи в УМБАЛ Бургас. Той е част от Отделението по урология на болницата, а целта му е да помага в диагностиката на заболявания, свързани с уринирането при мъжете и при жените.

„Кабинетът е оборудван с чисто нов урофлоуметър, който  изследва долния уринарен тракт. Пациентът сяда на специален стол и уринира в съд, към който са прикрепени датчици.През това време апаратът прави анализ и показва графика на количеството отделена урина, продължителността, максималната  и средна скорост на уринния поток”, обяснява началникът на Отделението по урология д-р Николай Миринчев.

Урофлоуметрията е неинвазивно, скринингово изследване, което обективно показва уринния ток- количеството урина за единица време. Тя се провежда  за оценка на функцията на отделителната система. Резултатът от скрининга е под формата на автоматична графична характеристика на струята: максимална и средна скорост, както и обем на отделената урина.

„Урофлоуметрията е подходяща при всички пациенти със симптоми на долните пикочни пътища (СДПП ). Те са два вида – симптоми на съхранението на урина в пикочния мехур,  чести и неотложни позиви за уриниране, нощно уриниране повече от 2 пъти, изпускане на урина и др. Също симптоми на изпразване на урина -  тънка струя, прекъсване на уринирането, трудно започване на уриниране, чувство за недоизправане на пикочния мехур и др.”, казва  д-р Миринчев.

Изследването е препоръчително и при всички пациенти с доброкачествена простатна хиперплазия (уголемяване на простатната жлеза). То е задължително преди започване на терапия (медикаментозна или предоперативна интервенция на простатната жлеза), както и по време и след проведена операция.
Подготовка на пациентите преди урофлоуметрия включва: изследване на урокултура, изготвяне на  IPSS въпросник (само за мъже), изготвяне на микционен дневник, пациентът да не е уринирал 2-4 часа преди изследването.

Екипът на Отделението по урология в УМБАЛ Бургас планира да надгради  оборудването с допълнителни приставки за детайлно изследване на сфинктерния апарат. Урофлоуметрията се извършва по Здравна каса или чрез заплащане. Пациентите, които искат да си запишат час, могат да го направят всеки вторник от 15:00ч. до 16:00ч. на тел.: 0888804863 или 0892730618.


Прочетено: 20312 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Паметник на незнайния войн Животът продължава парапетът до Елена HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Флора -Бургас-2009.JPG Сладурани с ЛЕГО pepi Флора Бургас 2009 камини газ 2 Един рицар в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development