Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Традиции
Организатор на събитието .

Мега събор обединява българите, които живеят в Гърция



Ключови думи:
01 Март 2020, Неделя



Българите живеещи и работещи в Гърция ще продължат традицията с обединението си в деня, в който ние православните християни си вземаме и си даваме прошка - Сирни Заговезни, а целта е именно обединението ни зад граница.

“Ден за прошки на Орото” ще се извие за втори път тази година в Атина. Фолклорното събитие, което се организира от Сдружение "Феникс"  ще обедини за един ден всички наши сънародници, които живеят и работят в Гърция на 1 март, неделя, от 10 часа на площад Клатмонос.

Традицията ще бъде продължена и  атинският площад ще бъде разтърсен от най-голямото българско хоро, развети български трибагреници и народни носии от всички фолклорни области на родината ни.

Организатор на събитието е председателят на българското сдружение за култура "Феникс" Елена Цветанова.

Хорото ще бъде поведено от народния певец Николай Славеев и неговия бенд.  Любимецът на публиката ще изпълни едни от най-големите си хитове, както и традиционните "Ако умра ил загина", "Райна Попгеоргиева", "Шар планина", "Ой, шопе, шопе" и много други.  Самият Николай Славеев кани в свое видеопослание във Фейсбук сънародниците ни да дойдат в неделния ден и да се хванат ръка за ръка: "Елате, за да сме заедно, елате за да си простим, елате, за да почувстваме България за няколкото часа, макар и на 1000 километра от Родината. Очаквам ви!", призовава Николай Славеев. Заедно с него на сцената ще се изяви и младаа певица Ана Чавдарова.

Водещ на събитието и тази година ще бъде известният български журналист Ангел Бончев, който миналата година откри и първия Мега събор "Ден за прошки на орото" в Атина, в подножието на Акропола. Тази година негов партньор в превода на гръцки език ще бъде Христина Узунова.

И тъй като събитието е в навечерието на Националния празник 3 март, организаторите са поканили Руското дружество "Емигрант" и ансамбл "Калинка", които ще танцуват и ще пеят на площад Клатмонос.

Останалите участници на обединителния събор ще бъдат Фолклорна танцова формация ''Върти оро", която е  създадена с цел да съхранява и разпространява българската култура, фолклор и традиции,  да представя и популяризира националното ни богатство пред света, чрез българските народни  танци и хора.

Българите живеещи и работещи в Гърция ще продължат традицията с обединението си в деня, в който ние православните християни си вземаме и си даваме прошка - Сирни Заговезни, а целта е именно обединението ни зад граница. Ще бъдат отбелязани националния празник 3 март и християнския празник Сирни Заговезни. Ще се отслужи литургия от 9.00 ч. в българския храм от отец Стефан в присъствието на българските дипломати, диаспора и гости.

В Неделя Сиропусна след светата Божествена Литургия ще стане опрощаване според българския обичай с “Простено-Прости”.  “Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви”, казва Иисус Христос.  Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Това е и целта на този така важен ден за православния християнин.

Поканени на събитието са още посланикът ни Гърция Валентин Порязов, консулите ни, отецът на българския храм в Атина, отец Стефан, останалите представители на български сдружения в Атина, българските училища.

"Ден за прошки на орото" е освен събор на българите в Гърция, но и начин да се  представи на събратята ни и съседи гърци, които ще присъстват на площад Клатмонос, богатото разнообразие на танцовия ни и певчески фолклор.

Поради големия мащаб на събитието  гръцката полиция ще се погрижи за сигурността на присъстващите.



Прочетено: 9246 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
570
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
хубава вечер Великденско яйце ВИК БУРГАС УСЛУГИ ДЕНОНОЩНО-0885872363 Южен парк Бургас., ФЛОРА 2008 Изтравниче камини  Eroapteka газ 2 МАРИНА КЕИП Флора Бургас 2009 Созопол - пристан
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development