Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Екология, Здравеопазване
купуваме апарат за авто-хемо-трансфузия

Бургас: 15 нови апарата за обдишване са поръчани от Общината



23 Март 2020, Понеделник



ОБЩИНА БУРГАС Е ПОРЪЧАЛА 15 НОВИ АПАРАТА ЗА ОБДИШВАНЕ, ПРЕВЕДЕНИ СА СРЕДСТВА ОТ ДАРИТЕЛСКАТА СМЕТКА ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА АПАРАТ ЗА АВТО- ХЕМО ТРАНСФУЗИЯ ЗА УМБАЛ БУРГАС

*Няма нов случай на корона вирус в града, доставени са лекарства за по-тежките случаи

"Бургас  се включи в  Националната програма за закупуване на обдишващи апарати. Поръчката от Бургас е за 15 нови апарата. Те ще се използват за лежащо болни пациенти, заразени от коронавирусна инфекция". Това заяви на редовния брифинг на Общинския кризисен щаб кметът Димитър Николов. Той съобщи още, че днес предстои да бъде направен трансфер от дарителската сметка, която обяви Общината, към УМБАЛ Бургас за закупуване  на апарат за Авто- хемо трансфузия, изключително необходим в момента, след като има отлив на кръводарители.

"Този апарат ще ни помогне в случаите, когато се извършват операции и кръвта, която се губи по време на интервенциите, да може да я съберем, досега тя се губеше изцяло, да я съберем. Самият апарат я обработва, стерилизира изцяло, отделя еритроцитния концентрат, който след това може да бъде прелят на същия пациент.", разясни  шефът на УМБАЛ Д-р Бойко Миразчийски.

Към днешна дата нямаме потвърден нов случай, съобщи Д-р  Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас.

В Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас са настанени трима пациенти. И тримата вече са без симптоми, нямат оплаквания. При един от тях все още има лека девиация на кръвната картина, но и това ще бъде овладяно от терапията, която е започнала и му се прилага.

"Предстои ни да се направят поредните проби в съответните дни, когато трябва да се направят, и ако бъдат отрицателни, пациентите ще бъдат изписани.", уточни д- р  Миразчийски.

Направени  са тестове на контактните лица и роднини на заразените от "Бургасмед" и Дом "Вяра, Надежда и Любов". Така е  докладван единия потвърден случай - един от 6-те, които има на територията на Бургас." На всичките контактни, в зависимост от степента на инфектиране, заразяване и контактът, който са имали, се правят съответните изследвания, за да може да се потвърди или да се отхвъри заболяването.", уточни доц. д.р  Цветан Велинов

Вече е доставено лекарство в УМБАЛ Бургас, което ще стигне за хоспитализираните, а и за нови пациенти, ако се наложи.

От днес стартира изпълнението на заявките за Центъра за спешна медицинска помощ, държавните и общински здравни заведения за зареждане с предпазни средства - облекла, маски, очила и др.

Относно кацащият днес самолет от Великобритания на  Летище Бургас , от Кризисния щаб    разясниха :

"Не само за днешния, а и всички полети, пътниците ще бъдат термометрирани поотделно. Ще бъдат ангажирани допълнително служители към граничен и здравен контрол, санитарни инспектори от РЗИ, които ще връчат предписание, поставящо пътниците под задължителна 14-дневна карантина. Ще бъде осигурен, разбира се, и медицински транспорт - автомобил на бърза помощ за онези с висока температура или други симптоми, те ще бъдат извозвани до болница.

Това ще отнеме повече време от рутинната проверка, но предполагам, че тези, които пристигат, ще проявят необходимото разбиране. "

"Недоумение в мен будят онези 200 наши сънародници, които искат да излетят за Англия", коментира още д-р Паздеров на брифинга.

Комисар Радослав Сотиров съобщи, че засега няма  установени случаи, при които хора да преминават по черни пътища, за да избегнат КПП-та. Всички подходи за и от град Бургас са осигурени, категоричен е комисарят. Той  призова гражданите да бъдат готови със съответните документи още преди да наближат КПП-то. Осигуряват се  и химически тоалетни за КПП- та на входовете на Бургас

По  време на брифинга стана ясно още, че са раздадени 500 опаковки с дезинфектанти на домоуправители на блокове и големи жилищни кооперации за третиране на общите части.

Увеличава се броя на клиентите на патронажната грижа, което е обяснимо с оглед на това, че стават повече хората под карантина.

Броят на грузинците, които са бедстващи на наша територия  се увеличава.  Те се  вече 41. Осигурен им е подслон и храна. Очаква се решение от Външните министерства на Грузия, Турция и България са извозването им с санитарен самолет.

Допълнително са  осигурени 30 допълнителни мивки  на  различни обществени места в града.

От  утре на сайта на Общината и на приложението Smart Burgas ще бъде качен математическия модел относно заболяваемостта  в Бургас и броят на лицата под карантина.

Обявен е Горещ телефон за Стоматологията - 0886 40 7014

"Намалява броя на  недобросъветните граждани, които не спазват ограничителните мерки. Надяваме се да направим заедно така  да не създадем среда за разпространение на коронавируса.", каза в заключение кметът  Димитър Николов.





Доц. д-р Цветан  Велинов  : Къде и как можете да се изследвате в Бургас

Този антителен отговор се активира и може да бъде засечен след 20-ия ден от навлизането на инфекциозния агент в тялото. При положение, че за коронавирусната инфекция имаме 14-дневен инкубационен период, време, в което вирусът е в тялото ни, но не се развива клиника на заболяването, остават едни 7 дни, в които може да проявим клиника на заболяването и тестът да остане отрицателен. Това е имунологията на вируса. Естествено, че при различните хора протича по различен начин, но винаги има един прозоръчен период, в който да се появят фалшиви отрицателни резултати, с което да се внесе едно съмнително спокойствие сред хората. Именно затова препоръчителните тестове са  генетичните или антигенните. Всеки може да си го направи това изследване, но тъй като проблемът с диагностикумите, който не е само при нас, а в цяла Европа, за предходните две седмици ние изпитахме огромни трудности, за да стартираме нашата диагностика на територията на Бургас.

В момента започваме регулярно да зареждаме различните тестове. Определена е сграда и кабинет, където ще бъде извършвано набирането на проби, така че в рамките на седмица гражданите ще може на свободен достъп да си правят тези изследвания. Но подчертавам, рискът антителните тестове да излязат фалшиво отрицателни, го има.



Комисар Сотиров: Къде да разхождаме домашните любимци



Местата за разхождане на кучета са строго определени, но това което наблюдаваме с оглед майките с децата вече не се разхождат в градинките, а забелязваме лица, които разхождат домашни любимци в тези градинки. Това е недопустимо към момента и не е разрешено. Нека да е ясно, че местата трябва да са обособени за разходка на кучета и отново да се спазва съответното отстояние един от друг.


Прочетено: 12866 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
553
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
евро 2008 Созопол Конструкция Европейка Първа копка Долно Езерово През поколение Нова професия Изтравниче Флора Бургас 2009 коте моите цветя Пречиствател на въздух за стая с термометър
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development