Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Култура и изкуство // България // Бургас
„Пласт-тония“ за първи път в Бургас на 2 декември

„Пласт-тония“ за първи път в Бургас на 2 декемвриПърформънсът с постапокалиптичен сюжет е авторски проект на Ина Гергинова - артистичен директор на Танцова компания “Музотанц”, режисьор, хореограф, танцьор, актриса, преподавател и арт терапевт.
Ключови думи: култура, бургас, танцов спектакъл, ина гергинова, музотанц, пласт-тония
01 Декември 2022, ЧетвъртъкПостапокалиптичният танцовият спектакъл „Пласт-тония“ ще бъде представен за първи път в Бургас на 2 декември.

Представлението на екологична тематика ще се играе в Културен дом НХКШироко аплодираният танцов спектакъл на екологична тематика "Пласт-тония" ще бъде представен за първи път в Бургас на 2 декември. Той ще се играе на сцената на културен дом НХК от 19:30 ч.

Пърформънсът с постапокалиптичен сюжет е авторски проект на Ина Гергинова - артистичен директор на Танцова компания “Музотанц”, режисьор, хореограф, танцьор, актриса, преподавател и арт терапевт.

Представлението бе широко аплодирано при първото си представяне на софийска сцена преди две години, а през 2022 г. започна обиколка из по-големите градове на България, за да напомни, че въпреки всички останали предизвикателства, с които човечеството се сблъсква през последните години, темата за екологичната криза е все така актуална и се нуждае от повишено обществено внимание.

Продукцията представя един футуристичен поглед върху Земята, преживяла невиждан катаклизъм вследствие на екологичната катастрофа, предизвикана от пагубния човешки отпечатък. Основно изразно средство е съвременният танц, а избраният ключов драматургичен символ е пластмасата, метафора за прекомерното производство, употребата и замърсяването в световен мащаб.

Сюжетът е постапокалиптичен, с елементи на антиутопия и магически реализъм. Драматургията третира живота на оцелелите на тази фикционална планета, като същевременно пътува назад в пространствено-времевата линия с препратки към причините в земната действителност, довели до тези необратими последствия. „Пласт-тония“ е една вълнуваща среща на публиката с тази болезнено актуална в глобален план тема, действаща едновременно стряскащо, отрезвяващо и жизнеутвърждаващо.

Спектакълът се отличава със смели хореографски и режисьорски решения, а актьорският състав обхваща едни от най-утвърдените артисти от независимия културeн сектор.

Екип продукция:
Продуценти: Танцова компания Музотанц, Storycatchers и BB Soundscapers

Хореограф: Ина Гергинова 

Музика: Александър Евтимов-Шаманчето и Росен Захариев-Роко

Сценография и костюми: Велика Прахова

Танцьори: Божана Мановска, Деян Георгиев, Мариана Капустянова, Милен Петров, Николай Райчев и Яница Станкева 

Фотограф и оператор: Петко Лунгов

Светлинен дизайн: Виктор Георгиев

Графичен дизайн: Весела Данчева
Главен асистент Продукция: Людмил Венев
Консултант: Данита Заричинова

Координатор: Лъчезар Африканов

„Пласт-тония“ онлайн:
https://www.facebook.com/PlasttoniaDanceProject
http://www.moveforchange.net/
https://www.facebook.com/Muzotanz
https://www.facebook.com/MoveForChangeSociallyEngagedArts
https://www.instagram.com/plasttonia/

Билети:
2 декември, Бургас:
на място: на касата на Културен дом НХК и EasyPay
онлайн -  bit.ly/3fOCXcC

Билетите, закупени предварително онлайн, получават специална отстъпка.

Партньори:
РЦСИ Топлоцентрала, Derida Stage, Studio Dance Zone, Compote Collective, Komar film, За Земята, Eco Switch, Social innovators – Bulgaria, WWF, Greenpeace, Свободни от пластмаса, СИПИ.еу
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на: Министерство на културата
Из спектакъла

Пласт-тония е всичко онова, което усещаш, че предстои да се случи със света ни, но не желаеш да приемеш...
Мислиш, че си даваш сметка. Опитваш сам себе си да убедиш, че не е късно, че няма да застигне теб и мен или поне, че няма да е толкова страшно... Но и аз и ти знаем! Знаем, че времето ни изтича, че връщане назад няма! Знаем, че нещата трябва да се променят... Сега!

******

Кои са оцелелите? И как изглежда светът им днес? На планетата действа нов ред. От “Горе” потисничеството никога не е било толкова жестоко, а рестрикциите – така крайни. Подчинението е условие за оцеляване, а все по-бледият спомен за “живота Преди” се прокрадва примамливо само в уморените сънища. За пласт-тонците няма връщане назад.. А за нас... Има ли?!...

*****

Пласт-овете се разместват.
Те идват, за да ти разкажат.
Те идват, за да те предупредят…
Чуваш ли ги вече?
Потърси ги!
Това е само началото.

*******

Черният дъх на призрачните фабрики, сухи скелети на дървета... Телата... Тракащи машини... Пустош. Мрак. Оглушително отеква споменът за цветове и звуци. Устата е залепнала от жаждата. Не смее и да промълви. Говорят очите... Лепкав страх се стича бавно по вените... Пулсира... Превръща се в гняв... Посока... Спри! Докосване... Лъч... Забранено!... Всичко! И ти... самият... си забранен!...


Прочетено: 7322 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Елена Бургаският мост ЦЪРКВА Театър за драма. опера и балет, Бургас. Странджа Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development