Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Д-р Евелина Трошанова: Спрете телевизионните реклами на медикаменти!



24 Март 2005, Четвъртък


Автор: Burgas Info



Трябва да се спрат рекламите на медикаменти, считат медици от белодробната болница в Бургас. Според тях това води до купуването на лекарства без контрол и лекарска консултация, тъй като българинът вярва на рекламата, защото смята че е супер качествен рекламирания продукт.
Нека лекарите да лекуват хората, а не телевизионните реклами, апелираха бургаски медици на Световния ден на туберкулозата.
Тази година той преминава под мотото: "Личният лекар-първа бариера пред туберкулозата".
Целта е да се акцентира вниманието на общопрактикуващите лекари към проблема "Туберкулоза" и за тяхното задължение да насочват незабавно болните, със съмнения за туберкулоза към специализираните лечебни заведения за навременно откриване и лечение на болните.
150 са новооткритите болни от туберкулоза в Бургаска област през 2004 година.
С 35,54 на сто е намаляла заболеваемостта. Прави впечатление, че болните са предимно млади хора. Само 10 човека са туберкулозно-болните над 60 годишна възраст за миналата година.
Особено тревожен е факта, че от туберкулоза се разболяват деца. Само за последния месец в бургаската болница са приети 6 деца на възраст от 14 до 17 години. Данните бяха изнесени от завеждащия специализираната болница за активно лечение на белодробни заболявания в Бургас д-р Евелина Трошанова.
Като причина за ниската заболеваемост лекарите отчитат подобряване на социално-битовото положение на населението или необръщане към общопрактикуващия лекар.
По данни на Световната здравна организация, над 50% от заболелите от туберкулоза са посещавали личния си лекар средно 5-6 пъти в период от 3-4 месеца преди да бъдат насочени към специализирани лечебни заведения за диагностика и лечение.
Това говори за подценяване на проблема от страна на общопрактикуващите лекари, коментират специалисти.
Бургаските лекари посочиха като пример община Руен, която е била първенец по брой болни от туберкулоза. През миналата година обаче от руенско са приети само двама души. Лекарите се опасяват, че те ще потърсят медицинска помощ, но в по-късен етап, когато лечението няма да е ефективно.
Основните фактори, които са причина за заболяването са лошото кранене, имунния дефицит, диетите, хроничния стрес, пушенето и не на последно място битовия алкохолизъм.
"Всекидневната употреба на малки дози алкохол води до силно намаляване на имунитета и предразполага развитието на туберкулозния бактерий", констатират специалистите.
Всички фактори, които намаляват индивидуалните съпротивителни сили в организма са определящи за възникване на заболяването.
Най-характерните симтпоми са кашлица, продължителна субфебрилна температура, обилно нощно изпотяване, болки в гръдния кош, загуба на апетит, отпадналост.
Специалисти съветват при появата на тези симтпоми не отлагайте посещението си при лекар.
Туберкулозата е излечима, особено при ранното и откриване. Важно средство за предпазване от болестта е БЦЖ ваксината, припомнят от ХЕИ Бургас.
От бургаския тубдиспансер отбелязват, че на добрата микро-биологична диагностика се дължи намалената заболеваемост за миналата година.
През тази година в лечебното заведение работят по метода за бързите посявки.
Методът е много бърз като диагнозата се поставя между 7 и 10 ден. Преди, това ставаше едва на 45 ден.
През последната година в бургаската белодробна болница бе въведен и единствения в Югоизточна България бронхо-провокационен тест за ранно откриване на астмата.
"Имаме и нова апаратура за ултразвуково изследване на белия дроб. В най-скоро време лечебното заведение ще бъде оборудвано и с ламинарен бокс. Това е специална камера, която ще предпазва работещите в лабораторията от заразяване", съобщи още управителят на лечебното заведение д-р Евелина Трошанова.




Прочетено: 5123 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 хотел приморец Странджа Гората Кокили за Строители!!! св. Николай Чудотворец pepi МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ. social distance Във висините Животът продължава моите цветя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development