Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Николай Джамбазов: Аз обиколих света!16 Май 2005, Понеделник


Автор: Burgas InfoНиколай Джамбазов събра в къщата си в Царево близки, приятели и журналисти, защото на 12 май се навършиха 20 години от първото по рода си в света околосветско пътешествие. Плаването бе осъществено със собственоръчно изработената от него яхта "Тангра" без никаква държавна подкрепа. На 1 септември 1983 година мореплавятеля потегля със своята яхта от Канарските острови и на 12 май 1985 година акостира отново там. Околосветския маршрут на Коко Джамбазов минава през нос Хорн.
Днес той си спомни за своята детска мечта, която осъщесви преди 20 години.
Преди 20 години един българин, направи невъзможното извършвайки самотно околосветско плаване около нос Хорн, само с две спирания със собственоръчно изработена от него яхта.
За повечето българи,особено от по-младите, името на капитан Николай Джамбазов не говори нищо и това е съвсем нормално,като се има предвид, че и преди 20 години беше направено всичко,за да не се разбере достатъчно за това невероятно постижение, рожба на една голяма любов целеустременост и всеотдайност към морето и ветроходството.
Българи, като Николай Джамбазов със своите постижения отдавна изпреварват, направеното от страни с вековни традиции в тази област, разполагащи със необходимите средства,организация и всестранната подкрепа на своите нации.
Коко Джамбазов изпитва болка от това, че никой от яхт клубовете не се обръща към него за съвет или помощ. Той дори не е член на клубовете в Бургас и Царево, не по негово желание, а защото усеща негативното отношение към него. В замяна на това обаче, Коко е почетен член на 6 яхт клуба в света.
В Царево, където живее вече 8 години, също усеща лошо настроение към себе си. Общинарите го карали да плаща тротоарно право за законно притежаваната лодката, която държал на трелер. Дори имал съставен акт за това.
Днес Коко е загубил следите на яхтата "Тангра". Преди време той я продава на някакъв бургазлия, който пък от своя страна я пласира на руснак. По този начин яхтата е изнесена от България и никой няма представа къде е тя.
От околосветското пътешествие той пази сикстантът, който го е ориентирал в морето. Шеговито Джамбазов го нарича " навигациония компютър". Скъп спомен от преди 20 години е и разкъсаният български флаг, от който са останали само зеленият и белият цвят. Коко пази и двата корабни дневника, както и картата, пергела и бинокълът.
"Това, което съм направил, съм го направил за България!" - сподели Джамбазов.
Въпреки всичко след околосветското пътешествие Коко става "Герой на социалистическия труд". Дори го правят и член на БКП, въпреки, че са го определяли като "неблагонадежден". След промените пред 1989 година, Джамбазов става поддръжник на синята идея, но много скоро се разочарова. Сега мораплавателя е член на Новото време. Той е зам. председател на Общинската структура в Царево. Таралежите са му направили впечатление с реакцията си за магистрала Тракия и заради позицията си да не пада правителството преди подписването на договора за присъединяването ни към ЕС.
Специален поздравителен адрес получи днес Николай Джамбазов подписан от Министър Мирослав Севлиевски.
" За мен ти не си просто първият човек тръгнал да пресича бурните морета и океани.Ти си първият мореплавател изразил свободно волният си дух, да мечтаеш и да следваш мечтите си . това е най- естествения порив за живот" - казва министър Севлиевски в поздравителния адрес.
Прочетено: 17274 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Best friends Конкур глазами зрителя прозорци в хале Конкурс прическа Бургас 2009 Змийския остров - Созопол Мебелна Фабрика ДИЕЗ pepi Първа пролет наближава, кокичета в двора Източен лопох цвят Черноморец Бургас Хамали Грийн – Пренос и Транспорт ahtopol
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development