Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Йордан Цонев печели дори когато губи26 Август 2005, Петък


Автор: Burgas InfoТой се върна в голямата политика, а повечето му критици днес ги няма

"Данчо правеше по 2000 пици на ден. Вратът му още е схванат.
По едно време зареждаше крайбрежието с кока-кола и сам носеше по две каси. Ръцете му още са удължени.
Той нямаше нищо, аз му дадох първите долари, но Йордан отвсякъде може да печели пари."
Думите са на Георги Якимов, изречени през юли 2000 г., когато зет му Йордан Цонев е депутат от СДС. Поводът са върнати на възрастния човек земи в Резово, които предизвикват протести сред местните. Споровете отшумяват, но във вихъра на скандалите имаше писма "за" и "против" до тогавашния премиер Иван Костов, прокурорски проверки и лавина от обвинения.
Като народен представител Цонев безспорно бе един от най-атрактивните и елегантни мъже и приятел с медиите, дори когато те пишат "от "Нефтохим" до Резово всичко е негово, има свои хора навсякъде". Обаче е винаги отзивчив, държи се непринудено, с удоволствие обяснява колко струва новият му часовник или разказва за времето, когато е правел пици, бил е докер, крупие или просто горд баща на двама синове.
Истината е, че откак влиза в политиката през 1990 г. Данчо, както свойски го наричат и днес колегите му в парламента, винаги е в ролята на оправдаващия се грешник. Зложелателите му лепят всякакви обвинения, а той не се изтощава да обяснява, че не властта го е направила богат.
Официалната му биография гласи: Йордан Кирилов Цонев е роден на 5 ноември 1956 г. във варненското село Карапелит. Завършва икономика и организация на строителството. От 1991 г. до 1995 г. е общински съветник и председател на икономическата и финансово-бюджетна комисия на общинския съвет в Бургас. От 1995 г. до 1997 г. е председател на управителния съвет на търговски дружества в сферата на частния бизнес. Депутат в 38-ото народно събрание от СДС. Председател на Комисията по бюджет, финанси и финансов контрол в парламента. Избран за член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС на 11-ата национална конференция на партията на 26 февруари 2000 г. По-късно е изключен от ръководството на СДС и от партията във връзка с обвинения в клиентелизъм и корупция. Преди това обаче заедно с Христо Бисеров искат оставката на Костов като премиер, а Цонев дори го нарича двуличен човек. Днес е депутат от варненската листа на ДПС и шеф на икономическата комисия.
Но не изглежда много променен - поне що се отнася до емоционалните му реакции и елегантен външен вид. И сега той реагира бурно от депутатската банка на изказвания, които не му харесват. В нощта, когато се гласуваше първият кабинет "Станишев", дори се хвърли устремено към говорещия на трибуната Александър Праматарски, но негови колеги го задържаха. Заговори ли обаче за икономика и финанси, тонът му е сериозен, думите премерени, а идеите му звучат обосновано.
Твърди и че вече няма да отговаря на въпроси за мъжка мода, любими марки вратовръзки, костюми и т.н. По време на 38-я парламент той си спечели не малко неприятности именно заради този си навик. От "Гергьовден" още през 1999 г. дори направиха кукла с неговия образ и символично разпродаваха облеклото й, оценено на хиляди долари. Саркастичната изява бе част от опозиционното тогава поведение на движението, което обяви, че ще награди всеки участник в търга с бутилка мента. Асоциацията с прякора на Йордан Цонев бе недвусмислена. Дали прозвището е наистина заслужено, вероятно знаят тези, които са го измислили. Факт е обаче, че и днес то се чува често в кулоарите на парламента.
Тоест - времето, в което Йордан Цонев трябва да се бори, за да промени публичния си образ, още не е свършило. Никой обаче не може да отрече, че той е естет, работохолик и човек, който никога не се предава. Доказва го и фактът, че много от някогашните му критици отдавна са потънали в забвение. Не и Данчо - и нищо чудно да се окаже, че най-прави са били тези, които го сравняваха с птицата Феникс.


Прочетено: 8484 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Отровни гъби Пристанище Приморско На Вая Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Хималаи Бургас-моста КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС Черноморец Бургас wellcome to bourgas Салат дьо Шоп 7
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development