Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Деца носят заразата в социалния дом в Искра



12 Септември 2005, Понеделник


Автор: Burgas Info



Епидемиолозите от Бургас откриха носителя на заразата на дизинтерията, пламнала преди дни в Дома за деца с умствена изостаналост “Св. Екатерина” в карнобатското село Искра.
Това са три деца, които са приети в инфекциозното отделение на айтоската болница, съобщи д-р Георгиева от РИОКОЗ Бургас.

След направено епидемично проучване на целия персонал и децата в социалния дом е установено, че заразата носят три деца. Те ще бъдат лекувани в болницата в Айтос.

До днес няма регистрирани нови случаи на дизентерия в дома. Освен установените заразоносители, четири деца от дома бяха приети за лечение в инфекциозното отделение на бургаската болница с диагноза : дизeнтерия –флекснер.

От болницата е изписано и първото дете, което бе прието на 19 август. Другите трима болни ще останат в инфекзиозното отделение докато им бъдат направени всички необходими проби и изследвания. За да бъдат изписани пробите на децата трябва четири последователни пъти да покажат отрицателен резултат, разясни още д-р Георгиева.

Заболяването се причинява от грам-отрицателни бактерии от родовете "шигела" и "флекснер". То се разпространява от болни и здрави бактерионосители. При децата заболяването протича по-тежко.
При неправилно лечение болестта може да хронифицира и тогава трае от няколко месеца до три и повече години.

Профилактиката се състои в изолиране на заболялите до бактериалното оздравяване. Важно е прецизното санитарно контролиране на водоизточниците, предприемане на ефективни мерки против мухите и други насекоми, поддържане на висока лична, битова , обществена и професионална хигиена.

В дома е засилена текущата дизенфекция с хлорни препарати, забранен е приема на нови деца до изтичане на инкубационния период. Това са само част от мерките, предприети след установяване на инфекциозното заболяване, обясни д-р Георгиева.

Социалното заведение ще остане под карантина до края на тази седмица ако няма нови случаи на болестта, уточниха от РИОКОЗ.

В дома за деца с умствена изостаналост "Св.Екатерина" живеят 61 деца на възраст от 3 до 21 години.



Прочетено: 2410 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Tiffi Shop Конкурс прическа Бургас 2009 европейка Рибарското селище привечер xx Кой си изгуби мидите? ahtopol централна градска тоалетна Черноморец-Поморие 2 университет
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development