Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бойко Борисов - винаги нагоре06 Ноември 2005, Неделя


Автор: Burgas InfoБившият бодиград и главен секретар на МВР стана кмет на София като на шега - без никакво специално усилие
Новият кмет на София генерал Бойко Борисов в средата на септември 2005 г. напусна поста главен секретар на Министерството на вътрешните работи, защото не е било зачетено мнението му за новите промени в Закона за МВР.

"Нямам място в МВР, защото с тези промени се възлагат нови правомощия на политическото ръководство, което е разширено за сметка на професионалното", обясни той.

Според него с назначаването на петима заместници на министъра политическото ръководство дублира функциите на главния секретар.

"Имам писмени забележки, които съм посочил в мотивите си за оставката. Не съм съгласен с промените и начина, по който те се предлагат. Не съм съгласен с кадрите и смените - коментира още Борисов. - МВР ми е дало много, приятелите ми са там, министър Румен Петков направи всичко възможно, за да се получи комфорт и баланс, но на практика не се получи."

Борисов няколко пъти публично изрази насъгласие с управляващата коалиция БСП - НДСВ - ДПС и отправи остри упреци към юристите от обкръжението на Сакскобургготски за отношението им лично към него и заради "игричките им", както той се изразява.

Първата оставка, която ген. Борисов подаде, беше на Разпети петък 2003 г. когато обяви, че напуска МВР, но оставката не беше приета от Симеон Сакскобургготски.

Но тази есен, веднага след като генералът напусна МВР, комитет от известни личности издигна кандидатурата му за кмет на София.

Името на Борисов нашумя като личен телохранител на царското семейство при първото му посещение в България през 1996 г. После се разбра, че Борисов е бил бодигард и на Тодор Живков след 1989 г.

Бойко Методиев Борисов е роден на 13 юни 1959 г. в Банкя.

Баща му до 1987 г. е служил в Софийското градско управление на МВР - началник сектор в противопожарната охрана. Членувал в БКП. Майка му е била начална учителка в Банкя.

Бойко Борисов има дъщеря от разтрогнат брак, която живее в САЩ. Бившата му съпруга Стела е лекарка. От 1988 г. съжителства с Цветелина Бориславова, която, след като той зае поста в МВР, стана изпълнителен директор на СИ Банк.

През 1977 г. Борисов кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново, факултет "Държавна сигурност", но e пренасочен и приет във факултет "Противопожарна охрана" с оглед миналото на дядо му, убит от комунистите след 9 септември 1944 г.

През 1982 г. се дипломира като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" сък звание мл. лейтенант. Активен състезател по карате (VII дан), треньор на националния отбор.

В системата на МВР започва като командир на взвод, по-късно - и командир на рота в СГУ-МВР - "Противопожарна охрана". Впоследствие е преназначен в Централното управление на противопожарната охрана.

От 1985 до 1990 г. е преподавател и завеждащ катедра във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава докторска дисертация.

През 1990 г. отказва да подпише декларация за деполитизиране, заявява, че ще остане член на БКП и напуска системата на МВР. Започва личен бизнес в областта на охранителната дейност.

Политическите му противници твърдят, че в този период установява сътрудничество и взаимодействие с публично компрометирани лица и фирми, занимаващи се рекет, връщане на пари от неизправни длъжници и други незаконни дейности. Борисов силно се дразни от подобни твърдения, но не ги отрича с факти.

Твърди се, че заради връзките му с организираните престъпни структури е бил привлечен да помага на специалните служби и е давал информация за поведението и действията на лидери на престъпни силови структури и други криминално проявени лица.

Неговата охранителна фирма "Ипон" става една от най-големите в страната. Охранявала е "Мобилтел", тръбопроводите на "ЛУКойл", хазартната фирма "Ай Джи Ем", Първа източна международна банка, "Булинс"; къщите и вилите на Славчо Христов, Николай Маринов - Маргина, Младен Михалев - Маджо и др. През 2000 г. "Ипон" поема физическата охрана и на Общинска банка.

Когато го назначават за главен секретар на МВР, Борисов прехвърля акциите си.

Пак негови политически противници твърдят, че Симеон Сакскобургготски го е назначил на поста заради добрите си лични впечатления, но и със силната протекция на хора като генералите от запаса Любен Гоцев и Бриго Аспарухов.

Веднага след като постъпи на работа в МВР, Борисов, въпреки публичните му протести, беше включен в социологическите изследвания редом с политиците и до днес оглавява класациите с рекорден рейтинг.

В МВР е назначен с президентски указ като полковник (01.09.2001) и по-късно повишен до ген.-майор (19.01.2002) и ген.-лейтенант (25.06.2004).

Информацията за акции на МВР и спецслужбите почти винаги беше съобщавана на пресконференции лично от него, а полицейските пресцентрове неизменно уточняваха, че операцията е проведена под негово ръководство.

През 2002 г. Ройтерс писа в обширен материал по този повод: "Енергичен бивш бодигард е любимецът на България" - и илюстрира статията със снимка на полуголия главсек, който тренира във фитнесзала.

"Той прилича на холивудска звезда с дългото си черно кожено палто и тъмни очила. Човекът в черно - Бойко Борисов", коментира по негов адрес и Баварското радио, което изтъква, че главният секретар е винаги на местопрестъплението при важни акции, поема лично отговорността за мерките и "може би е така успешен, защото познава и другата, престъпната страна".

Някои анализатори с по-развинтена фантазия намекват, че именно той стои зад ликвидирането на знакови личности от престъпния свят от 2001 г. насам - хипотеза, която бе доразвита от британския в. "Сънди телеграф", но без да се споменават имена.

Борисов е известен и като най-активният борец за признаването на породата българско овчарско куче от световните кинолози.

Говори се, че домът му в Банкя охраняват четири каракачанки, а любимецът му Борко Ипон е признат заедно с женската Лора за най-добрата развъдна двойка у нас.

Техни потомци са били подарявани дори на испанския крал, а генералът има собствен развъдник.


Прочетено: 2499 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ето го Немо Underwater Разоран двор, угар над Ахелой До другото лято Аз в Лондон Лутън singing in the rain :))) Предлагаме инкубатори за люпене на яйца тръби и инсталации къщичка в градината
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development