Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Приз за млад изпълнител връчват на „Славееви нощи” в Айтос25 Май 2006, Четвъртък


Автор: Burgas InfoМиналото и настоящето на Айтос са обединени от една фолклорна традиция, която в продължение на 37 години демонстрира красотата на българското народностно изкуство. Фолклорните празници „Славееви нощи” са емблематични за Айтос и се провеждат всяка година в началото на месец юни в парк „Славеева река”, в непосредствена близост до Етнографския комплекс „Генгер”, в който са съхранени бита, архитектурата и занаятите на стария град.

Празниците са инициирани от композитора Филип Кутев през 1968 година. Днес традицията се продължава от по-голямата му дъщеря Елена Кутева – Директор на Държавния ансамбъл „Филип Кутев”, която е почетен председател на журито. На 13 юни т.г. Айтос ще чества и 103-та годишнина от рождението на големия български композитор. Съвпадението на двете събития е своеобразно доказателство за приноса на родния му град за съхраняване на фолклорното богатство на българите.

Тази година 38-то издание на фолклорните празници „Славееви нощи” ще се проведе под патронажа на кмета на Община Айтос Евгени Врабчев. То стартира с откриване на нова медникарска работилница „Цъко”, на местния занаятчия Евгений Русев в Етнографския комплекс „Генгер”, по проект на Фондация „Партньори България” и с концерт на певицата Николина Чакърдъкова

През трите фестивални дни, на 9,10 и 11 юни т.г., на откритата сцена в парка ще се изявяват певци, инструменталисти и танцьори от Тракийска, Странджанска и Добруджанска фолклорна област. През последните години интересът към празниците прехвърля регионалните граници – заявки за участие са изпратили състави и изпълнители състави от Чирпан, Казанлък, Търговище и др.

В рамките на празниците се провеждат пет конкурса в три възрастови групи – до 14, до 18 и над 18 години в разделите: изпълинтели на народни песни, инструменталисти / гайда, кавал, гъдулка и тамбура/, певчески групи за изворен и обработен фолклор, танцови групи. След всеки конкурсен ден, на сцената на празниците ще се изявявяват местни фолклорни състави от Читалище „Васил Левски” и Военен клуб - Айтос. По тардиция, в гала концерта на закриването в неделя, на 11 юни ще участват изявени певци и инструменталисти, възпитаници на Средното музикално училище „Филип Кутев” в Котел.

Тази година е учреден специален приз на кмета на Община Айтос за млад изпълнител – откритие на “Славееви нощи”Айтос-2006.


Прочетено: 6755 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Александропулис, юни.2007 Коктейл За Майсторите!!!!!!! Мото клуб kss Първа копка Конкурс прическа Бургас 2009 културен център лека вечер Бул Христо Ботев в Бургас Театър за драма. опера и балет, Бургас. парапетът до
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development