Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Приз за млад изпълнител връчват на „Славееви нощи” в Айтос25 Май 2006, Четвъртък


Автор: Burgas InfoМиналото и настоящето на Айтос са обединени от една фолклорна традиция, която в продължение на 37 години демонстрира красотата на българското народностно изкуство. Фолклорните празници „Славееви нощи” са емблематични за Айтос и се провеждат всяка година в началото на месец юни в парк „Славеева река”, в непосредствена близост до Етнографския комплекс „Генгер”, в който са съхранени бита, архитектурата и занаятите на стария град.

Празниците са инициирани от композитора Филип Кутев през 1968 година. Днес традицията се продължава от по-голямата му дъщеря Елена Кутева – Директор на Държавния ансамбъл „Филип Кутев”, която е почетен председател на журито. На 13 юни т.г. Айтос ще чества и 103-та годишнина от рождението на големия български композитор. Съвпадението на двете събития е своеобразно доказателство за приноса на родния му град за съхраняване на фолклорното богатство на българите.

Тази година 38-то издание на фолклорните празници „Славееви нощи” ще се проведе под патронажа на кмета на Община Айтос Евгени Врабчев. То стартира с откриване на нова медникарска работилница „Цъко”, на местния занаятчия Евгений Русев в Етнографския комплекс „Генгер”, по проект на Фондация „Партньори България” и с концерт на певицата Николина Чакърдъкова

През трите фестивални дни, на 9,10 и 11 юни т.г., на откритата сцена в парка ще се изявяват певци, инструменталисти и танцьори от Тракийска, Странджанска и Добруджанска фолклорна област. През последните години интересът към празниците прехвърля регионалните граници – заявки за участие са изпратили състави и изпълнители състави от Чирпан, Казанлък, Търговище и др.

В рамките на празниците се провеждат пет конкурса в три възрастови групи – до 14, до 18 и над 18 години в разделите: изпълинтели на народни песни, инструменталисти / гайда, кавал, гъдулка и тамбура/, певчески групи за изворен и обработен фолклор, танцови групи. След всеки конкурсен ден, на сцената на празниците ще се изявявяват местни фолклорни състави от Читалище „Васил Левски” и Военен клуб - Айтос. По тардиция, в гала концерта на закриването в неделя, на 11 юни ще участват изявени певци и инструменталисти, възпитаници на Средното музикално училище „Филип Кутев” в Котел.

Тази година е учреден специален приз на кмета на Община Айтос за млад изпълнител – откритие на “Славееви нощи”Айтос-2006.


Прочетено: 6593 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Декоративни дървени конструкций Заслон в местност Живия огън Дружинката Близо до жп гарата Лятната естрада в Морската градина Welcome водопадите край с .Стоилово.JPG Мебелна Фабрика ДИЕЗ Първа копка Долно Езерово GRAPHILLA 2009, Бургас Ботева и Фердинандова
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02


   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development