3G мобилни телефони, мрежи, мечти ....
  25.09.2000

  • Abbr:
    • 3G = Third Generation
    • cHTML = compact HTML
    • Edge = Enhanced Data rates for Global Evolution
    • GPRS = General Packet Radio Service
    • HSCSD (High Speed Circuit Switched Data)
    • WAP = Wireless Application Protocol
    • WML = Wireless Markup Language

    Създаването на мрежи от трето поколение (3G) не се състои само в разработване на мобилни телефони с по-добро качество. Трябва да се осигури работа с мултимедийни приложения, в това число видеотелефония и др.
    Да разгледаме технологията и инфраструктурата на 3G. 3G-версията на GSM. се нарича UMTS 2000 (Universal Mobile Telecommunications System).
    Между съвременните производители на GSM-оборудване, а това са преди всичко европейски и японски фирми, се достигна до съгласие за основа на 3G/UMTS да служи технологията W-CDMA (Wideband CDMA).
    (International Telecommunication Union) ITU, направи ред отстъпки, като запази за Корея и Северна Америка алтернативен вариант във вида CDMA2000 (3G-версия на съвременните CDMAOne).
    Съществува и трети вариант на база на Edge технологията , позволяваща преобазуване на сегашните цифрови мрежи (т.е. 2G) в 2G+ мрежи. 3G-версията на Edge сега се нарича GERAN (GSM/Edge Radio Access Network).
    Големите телекомуникационни компании се опитват да докажат, че технологията W-CDMA е вече извън стените на лабораториите и се внедрява. Това е добре, като се има предвид, че британски, холандски и немски фирми вече вложиха гигантски суми, в изграждането на 3G-мрежи. Към това се добавя и цената на изграждане на 3G-инфраструктури. В това време вакуумът се запълва от междинната 2G+ технология.


    Първа стъпка в това направление е услугата GPRS, която работи в GSM мрежите. Тя осигурява постоянна IP-връзка, за разлика от съществуващите начини за предаване на данни чрез комутируем достъп. По своята същност GPRS преставлява "мобилен еквивалент" на ADSL, на свързването чрез модем.
    BT Cellnet вече пристъпи към тестване на услугата GPRS с Motorola и с протокол за ускорено предаване на данни, разработен от Bluekite.com. Тази система позволява използването на всички функции на HTML-"браузването" чрез GPRS (като с модем 56 Кбит/с).
    За целта, обаче трябва лаптоп с Windows 98. А зад граница, за GPRS телефоните няма роуминг, както при GSM.
    За GPRS съществува алтернатива, преди всичко HSCSD, предлаган вече от Orange в Англия чрез Nokia. Nokia разработиха средства, позволявщи пренос на данни по съществуващите GSM мрежи със скорост 144 Кбит/с (вместо 9,6 Кбит/с).

    Потребителите на тази технология могат да комбинират няколко сеанса.
    Така може да се получи скорост (при обединяване на 2 сеанса) 28,8 Кбит/с, а три - 43 Кбит/с.
    Повечето производители на GPRS оборудване считат за по-реалистична скорост на предаване на данни 40-50 Кбит/с, въпреки че първоначално тази технология обещаваше 115 Кбит/с. Недостатък на HSCSD е това, че Nokia предлага тази технология само през PC Card. Апарат с инфрачервен порт би бил доста по-удобен.

    Мобилни телефони от трето поколение
    През юни тази година Ericsson анонсираха своя апарат R520. Основна причина апаратът все още да не е в продажба стана използуваната в него на технология Bluetooth. По принцип тази технология ще даде възможност за безжична връзка между апарата и портативните персонални компютри. За съжаление все още не са готови спецификациите на Bluetooth и производителите избягват да я прилагат от гледна точка на съвместимостта. Апаратът R520 с WAP, ще поддържа както GPRS, така и HSCSD. Според Ericsson, GPRS е добър за зареждане на ел.поща във фонов режим, докато за бързо предаване на данни е добър HSCSD.
    По-нататъшното развитие на GPRS ще стане, естествено Edge технологията, за която първоначално се считаше, че е трикратно по-бърза в сравнение с GPRS и на теория се приближава до 384 kБитс/s. Обаче с GPRS се достигна едва 50кБитс/с, което означава, че Edge ще е около 150кБит/s. Edge ще работи както с американските клетъчни мрежи TDMA, така и с GSM.

    Не може да се пренебрегне и i-mode, на най-големия японски оператор NTT DoCoMo. Тази технология осигурява постоянна връзка на 9,6 кБит/с, което дава възможност на DoCoMo да започне разработване на мобилни приложения на базата на IP-телефонията, изпреварвайки GPRS.

    Само в Япония потребителите на i-mode са над 10 млн, което е вече определен успех. Технологията конкурира и WAP, т.к. използува компактна версия на HTML (cHTML), докато за WAP се използува специален език WML.

    Според повечето аналитици, 2003-2005 година мобилните апарати, с Интернет достъп ще са повече от PC-тата, свързани към мрежата. Счита се освен това, че DoCoMo ще пренесе i-mode в Европа (чрез оператора KPN) и в Северна Америка, чрез SBC. Във Великобритая тази технология се поддържа от Logica.

    Когато става въпрос за разработване на 3G апарати, счита се, че конкуренция ще се засили още повече. Тези устройства са два основни типа: интелигентни телефони и електронни органайзери. Пример за първите е Nokia 9110 Communicator, съчетаващ в себе си мобилен телефон и "джобен" компютър. За вторите един великолепен пример е Palm VII, с вградените средства за безжично предаване на данни (в момента работи само в USA).

    Битката е и около операционната система. Symbian работи върхиу своя ОС Epoc, като се надява да заеме 80% от пазара. Основни конкуренти са ОС Palm и Microsoft Pocket PC.
    И отново ... Linux .... като мрачно петно на хоризонта (особено след последните демонстрации на IBM).

    Браузерите: WAP и Microsoft Mobile Internet Explorer (независещ от платформата) са главните конкуренти.
    По всяка вероятност повечето 3G устройства ще работят и с двата баузера, както CMD-Z5 от Sony.
    Независимо, че до появата на действащи мобилни мрежи от трето поколение има още 2 години, то производителите на 3G апарати вече обявяват своите планове.

    Тройката Големи: Nokia, Motorola и Ericsson - свирят подгряваща музика и дразнят апетита на клиентите си, независимо, че апаратите вероятно ще са доста по-скъпи от сегашните телефони.

    Каквото и да се напише оттук нататък звучи като научна фантасика, независимо, че повечето технологии вече съществуват. Тръгва се от безжичната клавиатура и се отива до гласови браузери, като се преминава през "сгъващите" се дисплеи и възможността част от информацията да се пази на "диска" на апарата. Избщо - мениджърите не се смущават да гадаят за бъдещето. Явно за тях то не е толквоа неизвестно, колкото за редовия собственик на нашите "дървени" апарати.

    Естествено, всички признават, че и при 3G основното е обменът на съобщения.

    Според повечето аналитици WAP бавно добива популярност, но всички очакват 3G да впечатли потребителите. Счита се, че WAP-разочарованието е свързано с неспособността на индустрията да оправдае очакванията, при което главен проблем остана ниската скорост.

    Следват отново размисли и мечти за цени, форма, възможности, но свободата на фантазията ще изчезне тогава, когато стане реалност. За сега българските специалисти са доста резервирани за възможностите за реализация на 3G мечтата на нашия пазар.

    Времето, в което апаратите от трето поколение ще се появят на пазара не е толкоа далеч - само 2002 година, тогава, когато ще приключи и изграждането на UMTS мрежата.

    И както винаги Малко картинки (с коментар на руски :):
    Концепт-устройство с гибким экраном Компактный мобильный телефон с выдвижным дисплеем Видеотелефон с Bluetooth-аксессуарами
    Складной портативный офис High-end устройство с отсоединяемой клавиатурой Симпатичное мобильное устройство может воспроизводить видео...
    ...или обеспечивать видеоконференции Цветное устройство с сенсорным экраном Откидная крышка скрывает полноценную клавиатуру
    Голосовой мобильный аппарат Круглый аппарат с видеоэкраном и убирающимся наборным диском Электронный органайзер с 3G-функциями
    [ Burgas tourism] [ Polyphonical sounds for mobile phones ]