7 Януари - ИВАНОВДЕН
Зимен Св. Иван, Св. Йоан Кръстител

Именници:
Иван, Иванка

Обредна трапеза:
варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле

Св Йоан ПредтечаЗимният Ивановден се смята за празник на кръстника на младия Бог Христос. Този ден честват тържествено не само именниците. Празнуват всички като къпанията продължават. На Ивановден се къпят младоженците и всички деца, а къпането почти винаги е навън.

Според народните представи Ивановден е и празник на кумството, кръстничеството и побратимството. Поради това той е определен за ритуално къпане на младоженците, което има не само очистителен характер, но е и реликт на посветителните обреди за приобщаване на младите семейства към социума. (Къпаните младоженци обикновено са едногодишници.)

Християнството и езичеството отново се преплитат в обредността на Ивановден: зимният св. Иван е кръстник на Христос; а по отношение на младоженците замества вълшебния помощник от митологиите.


На ИВАНОВДЕН православната църква чества деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в р. Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога. Наречен Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята.

Народен празник, част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник, като се разширява кръгът на окъпаните. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, окъпвани са младите мъже и именниците. В Югозап. Б-я къпят младоженките и малките момиченца до 1 г. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза. На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста, арапи и пр. мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване


Св.Йоан ПредтечаХристовият Кръстител и Предтеча Йоан, наречен "най-голям между родените от жени /Мт.11,11/, Божи пророк и праведник, има няколко празника през годината, но най-тържествено паметтта му се отбелязва на Деня след Богоявление. Неговата проповед за покаяние и кръщение, за очистване от греховете, като подготовка на юдеите за идването на Христос, му отрежда изключително място сред евангелските персонажи. Борец за висок морал и правда, Йоан осъдил владетеля на Галилея Ирод Антипа, затова че отнел жената на покойния си брат Иродиада и се оженил за нея. Затворен в тъмница, по-късно той е обезглавен, когато доведената дъщеря на Ирод Саломе поискала като награда за хубавия си танц пред гостите на владетеля главата на Йоан.
Според традиционните народни представи на българите св. Иван е покровител на кумството и побратимството. Затова на този ден, по традиция, на чешмата или край реката се къпят всички тазгодишни младоженци. Къпят се младите булки и новородените деца. Ритуалното къпане е подчинено на вярата в магическите плодоносни и здравословни качества на ивановската вода, която след Богоявление, както бе споменато, е "кръстена".На този ден младите отиват на гости на своите кръстници, цеуват им ръка и им дават баници и вино. Момците, желаещи да стават побратими, се закичват с китка от чемшир, украсена със златна паричка, черпят се взаимно и последователно повеждат празничното ивановденско мегданско хоро

"Истина ви казвам: между родените от жени не се е явил по-голям от Йоана Кръстителя" (Матея 11:7-14). С тия думи Иисус потвърждава божественото пратеничество на Йоана, ангел Божий. Ръката Господня била с Йоана от малък. Той расъл, изпълнен с Дух Светий, не пиел вино и секера. В пустинята живял в пълна бедност и смирение. Божият пратеник не се боял да каже смели слова на всички, които отивали при него: "Не грабете, не притеснявайте, не клеветете народа!" Йоар безпощадно разобличава самия Ирод, задето се жени за Иродиана, жената на брата си Филип. Гласът на викащия в пустинята е отправен и към всички нас: "Пригответе пътя Господен!"

Женски Водици

Това е другото име на Ивановден. Децата ги къпят в леген, а всички Ивановци, булки и младоженци ги поливат доволно с вода, колкото и да се опъват. Някога обичаят позволявал на чорбаджиите да се откупват със злато, за да не бъдат мокрени. Ако обаче някой не плати обещаното, потапяли го в бъчва. Съдиите отказвали да изслушват жалби от насилствено къпани Ивановци и младоженци. Обичай - закон!

 

[Към "Традиции ..."]Бургас
Бургазлии
Бургаски регион
България
Фотогалерия
Култура
Бизнес
Справки
Туризъм
Образование
Традиции
Организации
Софтуер
Музика
Медии


 
  Една продукция на KAK Co. & Bourgas.Org Team    (c) 1999-2004