Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Бургас - наследник на ДЕУЛТУМ - късен римски град

Бургас - исторически наследява късния римски градец Деултум. Деултум е основан от император Веспасиан като военна колония на ветерани.

По-късно го наричат Девелт, което дава името на днешното село Дебелт. Още три села са включени в днешните предели на града - Кастрицион, Скафида и Росокастрон. По-късно се изгражда и селище-лечебница - Аква калидае - организирано подобно Асклепионите около прочутите в околността минерални извори. Тук преди тези градежи са живеели тракийски племена. Голямата слава на съседните градове не позволила разрастването на малките крепости. През средновековието възниква и малка крепост, наречена Пиргос - вероятно дозорно място в българската държава.
Едва през XVII в. Бургас получава сегашното си име и местоположение. Наричал се е Ахело-Бургас. След Освобождението се нарича Бургас и е малко селище с 2950 жители. Оттогава градът нараства и населението му се увеличава почти стократно. Става център на Южното Черноморие и град с развита промишленост и търговия. Оживено пристанище. Строят се множество заводи, нефтохимически комбинат, захранващ цялата страна с над 30 нефтени продукта, развива се селскостопанско производство от землището край града, сол и желязо се произвеждат в промишлени количества и с тях се търгува далече зад пределите на страната. От 1903 г. Бургас е свързан с железница.


Тази статия е разглеждана: 2090 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
пепи лека вечер Странджанска гора Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... Tiffi Shop лека вечер тръби 7 Ива цвят димитров ден
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development