Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Резово

Резово

Резово е село в Югоизточна България. То се намира в община Царево, Област Бургас.Намира се на 15 км южно от Ахтопол. Напоследък езиковедите свързват името на селото с тракийското лично име Резос. Така се казвал царят на траките, които се сражавали на страната на троянците, според „Илиадата”. Възможно е тракийското Резос да идва от думата „цар” на езика на нашите древни предшественици. В залива пред устието на Резовска река е открит оловен щок от IV – III в. пр.Хр. На много места около Резово има следи от металургична дейност. На около 5 км западно от селото в местността Скуриите се намира наи-голямото находище от древни шлаки у нас. Количеството му се изчислява на повече от 100000 тона. Рудни разработки има и в местността „Селски дол" на 3 — 4 км западно от селото. Наблизо е разположен тракийски могилен некропол. На нос „Кастрич", отстоящ на 3 км северно от Резово, се намира малка крепост с правоъгълен план (20Х30 м). Тук, според някои, се е намирала средновековната крепост Кастрицион. В този район има надгробни могили.

Тази статия е разглеждана: 4157 пъти» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Залез Конкурс прическа Бургас 2009 GRAPHILLA 2009, Бургас хотел приморец информация    http: //boltmin. blogspot. com/ Цветя Бургаски залез.JPG Международен Семинар на фризьорите София бургаска среща Машините на Леонардо попътна
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development