Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Екипът на Bourgas.org

Bourgas.org

Стартира през август 1999г.

Bourgas.org във времето - от archive.org (ТУК :)

Сайтът на Бургас е един от първите големи регионални портали.

Сайтът на Бургас е един от първите големи регионални портали.

В сайта пише:"Bourgas.org е бургаски портал,който предлага всекидневно актуализирана информация из светския, културния и бизнес живот на града, каталог с препратки към страници на бургаски фирми, институции, както и други места в мрежата, посветени на Бургас.
В основата на подобен сайт стои идеята за непрекъснатото му разширяване и обогатяване чрез прибавяне на нови връзки, рубрики, дискусионни форуми на различни теми, натрупване на значителен снимков и файлов архив. Именно тази е и целта, която се поставя със създаването на портала." Той е проект на KAK Co & Bourgas.Org Team, с ръководител Стоянка Георгиева.

"Първите в Българския интернет"
2003 г

Споделено със  ...  Стоянка Георгиева

Стоянка Георгиева е основател и шеф на екипа на Bourgas.org. Член на журито на конкурса "Български сайт" 2000, 2001 и 2002.


С какво те привлече интернет? Какво бе Мрежата за теб навремето?

Като класически отговор: за мен Мрежата беше един нов начин на комуникиране...

Честно: любопитно ми беше защо един колега седеше с часове наред пред  компютъра и се смееше като че ли сам на себе си(то било от мейловете) ;-). После един ден погледах за известно време това, което той показваше на жена си - спомням си, че беше search по ключова дума "movie" в Magelan i Excite. След това започнах да заемам неговия компютър (в началото по 5 минути, след това часове) и така - стана нещо като наркотик - да се "видиш" с виртуални приятели - на някои в Мрежата не можеш да им затвориш устата, а наяве - мълчаливи. Беше времето на меилинг листовете (не на IRC). И беше времето на личностите с ярко присъствие в Мрежата. Средната възраст беше 30 години, но имаше такива като Superted, sm (стереото), levon, arksi, geri и няколко още, които бяха на 15-16 години - и до днес съдбата на почти всички е свързана с Интернет - вече и професионално.

А какво е родното Интернет пространство за теб днес?

Днес за мен  интернет е един стар начин за комуникиране и удобен начин да се консултирам с трима колеги - rakanov, lkch и antt по ICQ :)).
Няма родно и неродно уеб пространство. Уеб пространството е хомогенна медия, която като всяка медия(среда) има скорост на разпространение на вълната и от време на време разпространява по някое цунами като тези attached файлове с вируси, които получаваме всеки ден. Океаните предполагат цунами, моретата(като Черно) - само вълни средна категория, българското уеб пространство е едно от моретата - може да се развълнува, но не и цунами. Естествено има асове - като Петьо Раканов, които са на световно ниво.
Преди години българското уеб пространство беше пространство на ярки индивидуалности - като pavkata например :)).

Разкажи за създаването на Bourgas.org  и за това, което се случи после. Кои бяхте в началото, как се финансира проектът, как работите днес? Някои любопитни факти? Кой бе първият ви рекламодател например?

:)) bourgas.org  първоначално започна като лятно забавление. "Децата" (годините са тогавашните им) Теодор(SuperTed, 21год.), Искра (Arksi, 17 год.), Гергана (Metal_gerl,16 год.), Иво (B_Real, 21 год.) и Руслан(Ikch, 21 год.) ме убедиха , че е добре да си "купим" домейн. bourgas.com отдавна вече беше зает от Чавдар (той е в Англия от десетилетия, но продължава да си го държи), bourgas.net  беше купен от Бусофт (това е един много свиден  и за мен домейн , защото беше първото нещо, което с няколко колеги и добри приятели започнахме - те сега са пръснати по цял свят) и за нас естествено остана bourgas.org.

За първоначалния (и сегашен - допреди Март.2011 г) вид би трябвало да ни наградят с "малина" за най-дълго запазил се начален дизайн - ако така може да се нарече външният вид на сайта ни.

Датата на официалното пускане е 26 август и за няколко месеца станахме хит в Бургас - просто друго няма - исега все още няма друг бургаски сайт. Има месеци, в които ъпдейтвахме информацията няколко пъти на ден - има случаи, в които за org-a не остава време.

Проектът се финансираше и продължава да се финансира изцяло от другите дейности на фирмата.

Имахме няколко предложения за "наливане на пари", но по една или друга причина започвахме нов проект, тъй-като  Bourgas.org трябваше да запази бургаския си стил, който едва ли можеше да бъде приет от инвеститор.

Днес работим по Bourgas.org също толкова хаотично, колкото в началото. :)) Естествено ще се наложи след някоя и друга година да сложим всичко в ред (така си казахме и преди няколко години).

(интервюто е през 2003-та година)

Що се отнася до рекламодателите... според мен (предполагам и според онези, които някога бяха "малките", а днес са ми колеги) Интернет пространството в България все още не е достатъчно скъпо, за да си струва да се продава - т.е. да се търсят рекламодатели. То трябва първо да се направи гледано, а след това да се продава. Засега единственото адекватно за продажба е място като това на Abv.bg (не знам за Dir.bg и се надявам това да не засяга колегите). Ако Bourgas.org достигне тази "гледаемост", то ще говорим за рекламодатели. Но... Abv.bg (за мен те са показателни и затова изграждам образа чрез тях) са услуга. Те не са от типа на Bourgas.org - цветисто поднесени местни новини - много лично и тясно насочени :)). Може би, ако направим mail.bourgas.org  публична, а не само фирмена поща, ще стане:))

Към момента (бел - 2003 г) целта  (и това, което носи приходи от уеб) са онези "малки" сайтове, които реализират виртуално услуги, които наши клиенти реалнопредлагат - покупко-продажба на имоти, туристически услуги, търсене и предлагане на работа... малки бази, лесни за поддръжка - абонаментната такса си тече и т.н. 

Карето ЕКИПЪТ НА Bourgas.org в средата на 2004 година:
Бургас 8001, п.к. 508
Тел: +359-56-21775
GSM: +359 88 305968, +359 88 856618, +359 88 654601

Bourgas.Org е бургаски Web-портал, който предлага ежедневно актуализирана информация из светския, културния и бизнес живот на града, каталог с препратки към страници на бургаски фирми, институции, както и други места в мрежата, посветени на Бургас.
В основата на подобен сайт стои идеята за непрекъснатото му разширяване и обогатяване, чрез прибавяне на нови връзки, рубрики, дискусионни форуми на различни теми, натрупване на значителен снимков и файлов архив. Именно тази е и целта, която се поставя със създаването на портала; в осъществяването и каним да участвува всеки отделен посетител на страницата наред с екипа, работещ за вас над идеята:

Ангел Иванов (Vorbis), Рубрика "Маниаци"

Васил Мартинов Програмиране,

Васил Ходжев, Web-дизайн, разбивач

Виктор Маринчев, Web-дизайн, разбивач

Гергана Георгиева, Web-дизайн

Димитър Марков (Малкият Хари), Web design, седмични рубрики

Даниела Недялкова (в момента в Англия), Технически сътрудник

Евгени Манов (Slade), Медии, Рубрика "Маниаци"

Иво Димитров (B-Real), Маркетинг, Рубрика "Футбол"

Ирина Чобанова (PiPi), Web-дизайн

Искра Георгиева (ArksI), Web-дизайн

Руслан Русинов, Интернет-програмиране

Милен Кръстев - Цифрова фотография

Соня Димова Web-дизайн,

Стоян Георгиев (pascal), Web-дизайн
(Понастоящем Стоян е водещ дизайнер с повече от 400 проекта и автор на сегашната визия на сайта)

Теодор Седларски (SuperTed), Web-дизайн, администриране

Тодор Василев, Web-дизайн, Програмиране

Янислава Русинова (jana), Рубрика "Мода"

tanya
касапин

===

Първите банери на Bourgas.Org, направени от Дидо (Деян от Digicom)



Тази статия е разглеждана: 25629 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас от прозореца късче от Морската градина ahtopol Катедрала в Париж от Бутик Флора Бургас 2009 Бургас, ФЛОРА 2008 Spirit of Burgas Конкурс прическа Бургас 2009 KST Bourgas 1975
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development