Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Национален празник на Кралство Дания

16 Април 2012, Понеделник
16 Април 2012, Понеделник

ЗНАМЕ:

Датското знаме, наречено Данеброг, е най-старото знаме в света, а датчаните са нацията с най-дълга история, в която националното знаме остава непроменено. Според легендата, датското знаме е спуснато от небето на 15 юни 1219 година, като небесен знак, обръщайки очертаващия се разгром в битката при Линданес (Eстония) в победа за датските кръстоносци на крал Валдемар II Победителя. Според друга легенда, след тази битка бялата туника на Валдемар била изцяло напоена с кръв, с изключение на местата, където се намирал коланът и презрамникът, които останали бели. Най-старият писмен паметник, в който фигурира датското знаме е холандски и датира от втората половина на 14 век, а в датски текст Данеброг се появява около век по-късно – през 1478 година. Знамето е официализирано за първи път с декрет от 1630 година. Датското знаме е променяло пропорциите си многкратно през годините, но нито една от тези промени не са засегнали неговата същност. Флаг с разделени краища е бил използван за първи път през 1696 година и е променен през 1856 година. Този вид флаг се използва и днес в датската военна флота. Правоъгълният флаг, в съвременния си вариант, е установен със закон през 1748 година и променен през 1893 година. Моделът на Датското знаме е възприет от други скандинавски страни: Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия.
 

ПЛОЩ: 43 090 км2 (без Фарьорските острови и Гренландия). Кралство Дания е най-малката скандинавска страна, около 10 пъти по-малка от Швеция. Състои се от полуостров Ютланд и около 407 острова, от които само 79 са обитаеми. Най-големият остров е Шеланд и на него е разположен Копенхаген. От юни 2009 Гренландия преминава към самоуправление. Това е последната от редица мерки, предприети от острова с цел добиване на независимост от Дания. През ноември 2008 година на острова бе проведен референдум за по-голяма автономия, а самоуправлението сега ще осигури на хората там по-голям дял от приходите от природни ресурси. Местното правителство поема контрола над полицията и съдилищата. Дания обаче ще има последната дума по въпросите, свързани с отбраната и външната политика.
ГРАНИЧИ С: Дания отвсякъде граничи с море, освен от юг, където границата с Германия е сухоземна, с дължина 68 км. Общата дължина на бреговата линия е 7300 км. Бреговете на страната се мият от Северно море на запад, Балтийско море на изток. Под датски контрол е и тесният пролив Йоресунд между Категат и Балтийско море. Протоците имат важно икономическо значение за страната.
 
НАСЕЛЕНИЕ: 5 511 451 души по данни от 2009 година, от тях 91% са датчани (без Фарьорските острови и Гренландия). Средната гъстота е 130 д/км2. Средната продължителност на живота при мъжете е 75,6 години, а при жените - 80,4 години. Кралство Дания има един официален език - датски. На територията на страната се говорят и няколко други езика. Това са немски, фарьорски, и гренландски. Фарьорският е официален език на Фарьорските острови, които са самоуправляваща се територия в Кралство Дания. Гренландският език се говори от 54 хил. инуити (ескимоси), живеещи в Гренландия.
ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Дания е страна, която е удивително хомогенна в религиозно отношение, с почти изцяло лютеранско население (82%). В страната има и католици и мюсюлмани.
 
СТОЛИЦА: Копенхаген (520 659 жители, а заедно с предградията - 1 878 962 жители); по данни от 2008 година.
ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Орхус (237 551 жители, 1 224 016 с предградията) е рзположен е на източния бряг на полуостров Ютланд. Това е вторият по големина град в Дания след столицата Копенхаген. Одензе е разположен е на остров Фюн и има население 158 163 жители.

РЕЛЕФ: Територията на Дания е част от Средноевропейската низина. Най-високата точка е връх Мьолехьой (170 м) в източната моренна част на Ютланд. Освен на полуострова моренни валове с височина над 100 м има в островите на Датския архипелаг. Северозападните и източните части са покрити с обширни пясъчни пространства, образували под действието на западните ветрове безброй дюни. Разположените между моренните хълмове падини, заети предимно от блата, са почти изцяло отводнени и превърнати в пасища. Релефът е равнинен със слабо изразен хълмист характер. Практически цялата територия на страната се намира между 0 и 100 м надморска височина. Източният бряг е силно разчленен, съпроводен с широко отворени заливи, които улесняват корабоплаването и развитието на пристанищата. Климатът в Дания е умерен морски. Най-важен климатообразуващ фактор е Атлантическият океан. Характерно за умерения морски климат е меката зима и прохладното лято. Валежите са почти равномерно разпределени през цялата година. Максимумът е в периода юни-октомври.


ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна монархия с държанен глава: кралица Маргарет II. Парламентът наброява 179 представители, включително двама от Гренландия и двама от Фариорските острови. Изпълнителен орган - правителство, назначавано от краля с одобрението на парламента.
ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова година), Велики Четвъртък, Разпети Петък, Великден, Ден на молитвите (четвъртият петък след Великден), 16 април (рожден ден на кралица Маргарет II и национален празник), Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден), Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 5 юни (Ден на Конституцията), 25 декември (Коледа).
ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Датска кроната (DDK), 1 DKK = 100 йоре. Обменният курс на датската крона спрямо еврото е 7,44 крони за 1 евро. (30.06.2009).
ВРЕМЕ: Гринуичко време + 1 час


Прочетено: 1426 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас-моста морето и ние Барселона Пожарната в Бургас Александропулис, юни.2007 камини Бургаският кей над Ахелой Цвете Осенний натюрморт Зима в Странджа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development