Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Въздвижение на Св. Кръст, Кръстовден

14 Септември 2012, Петък
14 Септември 2012, ПетъкИмен ден имат: Кръстьо, Кръстина, Кръстена, Кръстан, Кънчо, Ставри

Православната църква чества един от своите най-важни и тържествени празници - Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. 

4 пъти през годината църквата извършва поклонение пред Светия честен Кръст Господен: на третата неделя от Великденския пост, наречена Кръстопоклонна; на Велики петък, преди Възкресение Христово; на 1 август и на 14 септември. 
Кръстовден се въвежда в християнската календарна празничност във връзка със следните събития в историята на религията: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Кръста на Голгота и връщането му от персийски плен. 

На Кръстовден - денят и нощта се кръстосват  и стават равни по времетраене. Често българите казват, че с Кръстовден настъпва есенният сезон. Времето застудява, водите на морето и реките изстиват. Както на Симеоновден, така и на Кръстовден, в някои български крайща се поставя началото на есенната оран и сеитба. Започва гроздоберът.  В отделни селища на Североизточна България на този ден се организират общоселски сборове, на които се колят курбани, устройват се тържествени трапези, придружени с песни и танци.Прочетено: 2300 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Созопол МАРИНА КЕИП Конкур глазами зрителя фонтанът на площада лека вечер кафето ми Рози Цвят на череша с пчели Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development