Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

700-годишен бряст представя България в Европейско дърво на годината 2012



700-годишен бряст представя България в Европейско дърво на годината 2012
Ключови думи: бряст, Дърво на годината, Фондация, ЕкоОбщност, Дърво с корен
04 Декември 2011, Неделя



България ще бъде представена в международния конкурс Европейско дърво на годината 2012 от 700-годишен бряст, растящ на брега на р. Бели Лом, близо до русенското с. Нисово. Гласуването е в началото на 2012 година.

Столетният бряст беше избран в провеждания от Фондация „ЕкоОбщност” конкурс „Дърво с корен 2011” с 1245 набрани гласа в онлайн гласуването.

Брястът се състезаваше с още 9 финалисти от цялата страна, за които общо гласуваха близо 6 500 души. В международният конкурс българският избраник ще участва заедно с националните победители на Румъния, Словакия, Чехия, Полша, Унгария и Франция.

700 годишният бряст, известен още и като Дървото на желанията, беше номиниран за конкурса „Дърво с корен 2011” от учениците от клуб „Екология” към ОУ „Христо Ботев”, с. Щръклево, с легендата за млада жена, която възвърнала зрението си, благодарение на животворната му смола. От тогава областта около столетника се нарича Одалийката, като спомен за момичето, което преди ослепяването си било одалиска -  танцувало, за да весели ханъмите в османските хареми в русенско.
Освен привилегията да представи страната ни в „Европейско дърво на годината 2012”, брястът край Нисово получи и ваучер за специализирана грижа за подобряване на състоянието му, осигурен от Фондация „ЕкоОбщност” и специалистите по дървесен мениджмънт от „Алпин джобс”. Радостното развитие от втората година на конкурса е проявеното желание от страна на български дарители за подкрепа на конкурса, като например заявената от „Алпин джобс” готовност да осъществят мерки за съхранение на дървото.
На второ място в конкурса се класира Кривото дърво – 400-годишен бук от гр. Копривщица, номиниран от ДГС Пирдоп, а на трето – хилядолетният чинар в с. Белащица, Пловдивско, който се включи в конкурса с две номинации – на Христо Христов и Валентина Псалтирова – и двамата от гр. Пловдив.
В допълнителната категория „Млад природолюбител” за деца от 6 до 14 г. наградата – рафтинг приключение, осигурено от „Адвенчър нет” и абонамент за списание NG Kids България грабна 13-годишната Ралица Желева от гр. Стара Загора с историята си за посадената и обгрижвана от нея и сестричката й градинка с фиданки. В категория „Дърво с бъдеще” – за хора, които садят дръвчета и се грижат за тях, наградата – ваучер за градински принадлежности и инструменти в размер на 200 лв. отиде при децата от Іа клас на СОУ „Васил Левски”, гр. Ветово, за посадената от тях японска вишна.
Миналата година голямата награда в конкурса „Дърво с корен 2010” отиде при 600-годишният чинар от с. Гърмен, Благоевградско, номиниран от 17-годишната Мария Софтова. В международния конкурс дървото се класира на второ място и беше наградено на специална церемония в Брюксел.
Гласуването за конкурса „Европейско дърво на годината 2012” ще се състои през първата половина на следващата година, на сайта http://www.treeoftheyear.org/.
Снимки на всички финалисти в „Дърво с корен 2011” и техните истории могат да бъдат открити на сайта на Фондация „ЕкоОбщност” http://www.bepf-bg.org/.

Изтеглете представяне Дърво на годината

700-годишен бряст представя България в Европейско дърво на годината 2012 (.doc)



Прочетено: 6210 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Странджа, старите дървета пчела Исторически музей, Бургас моите цветя от прозореца Best friends Истанбул рибари Флора Бургас 2009 Разлистване аз Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development